verjaardag groots gevierd.

verjaardag groots gevierd

Het was maandag groot feest in het Ierse Blackwatersbridge. Bertha werd 48 en omdat nog nooit eerder een koe zo oud was geworden liep het hele dorp uit om het glas te heffen op haar gezondheid.

Het werd een echte verjaardag met liedjes, een drupje whiskey en een emmer appels voor de jarige en veel meer whiskey voor de gasten. Dankzij haar respectabele leeftijd verdient Bertha een vermelding in het Guiness Book of Records. In haar lange leven heeft Bertha 39 kalveren op de wereld gezet en in Ierland denken ze dat ook dat waarschijnlijk een record is.

De Ierse radio deed rechtstreeks verslag van het feest, dat een plechtig tintje kreeg toen de dorpspastoor Bertha kwam zegenen.

Een luisteraar kwam met een klacht: het getuigt toch wel van een absoluut gebrek aan gevoeligheid midden in zo een uitzending reclame uit te zenden voor beefburgers.

aktie '92 omdat de bonden niet luisteren

P. Mos, directeur van een basisschool in Zoetermeer, heeft weinig vertrouwen in zijn vakbond. "Wat de Abop wil doen aan de salarisachterstand van leraren, zet geen zoden aan de dijk. Daarom heb ik in verschillende kranten een oproep geplaatst. Ik heb al vijftig reacties van mensen die bereid zijn actie te voeren. Nog eens vijfentwintig hebben sympathie betuigd." Waardoor er nu een actiegroep Aktie '92 bestaat.

Mos vindt dat er een algehele salarisverhoging moet plaatsvinden. "Heb je zondag dat VPRO-programma over de belastingdienst gezien? Daarin werden archiefmedewerkers geinterviewd, die niet veel meer deden dan pakken papier naar elkaar gooien. Ze verdienen 2900 gulden in de maand. Dat begrijpen leraren niet. Die moeten een eeuwigheid in het vak zitten voordat ze dat verdienen."

Uit een onderzoek van het ministerie van onderwijs bleek onlangs dat leraren tien procent minder verdienen dan ambtenaren. Als reactie daarop hebben de onderwijsbonden maandag prioriteiten voor hun beleid vastgesteld. Ze willen ondermeer verhoging van de aanvangssalarissen bij de minister loskrijgen. En inperking van de lange periode die verstrijkt voordat een leraar zijn maximum salaris krijgt. "Dat stelt allemaal niets voor" , aldus Mos. "De bonden weten allang dat daar iets aan moet gebeuren.

Volgens Mos luisteren de bonden te weinig naar hun leden. "Ze willen meeregeren, dat blijkt steeds weer. In hun verenigingsblaadjes doen ze alsof ze strijdbaar zijn, maar als ze bij minister Ritzen aan tafel zitten, is dat weer verdwenen. Het onderwijs is dit jaar met instemming van de bonden drie grote operaties door de strot geduwd; schaalvergroting, samenwerking met het speciaal onderwijs en het formatiebudgetsysteem. Dat wilde de minister, niet de leden."

Als Mos meer dan vijfenzeventig reacties heeft gekregen waaruit actiebereidheid blijkt, gaat hij een datum prikken voor een actiedag. Vijfenzeventig is wel wat weinig geeft hij toe, "maar een persoon kan door obstructie ervoor zorgen dat een hele school staakt" .

Mos denkt aan actievoerders die zich vastketenen aan de ingang van een school, zodat het gebouw niet meer open kan. "Dan moeten werkwilligen wel staken." Maar hij heeft meer ideeen: collectieve ziekmeldingen of met zijn allen het ministerie van onderwijs bellen, zodat het onbereikbaar wordt.

jonge vader jagger wordt ook opa

Mick Jagger kan zich binnenkort opa van de rock 'n roll noemen. De 48-jarige zanger van de Rolling Stones wordt grootvader, slechts enkele maanden na de geboorte van zijn eigen vijfde kind.

"Hij was blij met het nieuws, maar wel lichtelijk geschokt" , zei de 20- jarige Jade Jagger, dochter van Mick en de Nicaraguaanse Bianca Jagger, gisteren in een vraaggesprek. "Het zal voor hem wel grappig zijn om straks een kleinkind te hebben dat even oud is als mijn nieuwe zusje." Jades kind wordt in juni verwacht.

Haar 'tante', Georgia May, werd in januari geboren als derde kind van Jagger en de Texaanse Jerry Hall. De zanger heeft nog een 21-jarige dochter van de actrice en zangeres Marsha Hunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden