Verhuurverbod voor huisjesmelkers

Een straat in de wijk Carnisse, in Rotterdam-Zuid. Beeld ANP
Een straat in de wijk Carnisse, in Rotterdam-Zuid.Beeld ANP

Grote steden krijgen extra mogelijkheden om op te treden tegen malafide huiseigenaren in achterstandswijken. Voor deze huisjesmelkers is een verhuurverbod in de maak. Minister Liesbeth Spies van binnenlandse zaken wil daarmee het fenomeen van Oost-Europeanen opgepropt in één pand, ophopend vuil en florerende wietplantages in kwetsbare buurten uitbannen.

Wilma van Meteren en Adri Vermaat

Het verhuurverbod is onderdeel van een serie maatregelen om het verder afglijden van oude wijken te voorkomen en de leefbaarheid drastisch te verbeteren. Het blijft daar spitsroeden lopen, zeker nu investeringen van woningcorporaties als Vestia opdrogen en de werkloosheid oploopt. Spies stuurt vandaag haar voorstellen in een brief naar de Tweede Kamer.

Taalachterstand
Daarin opent het kabinet ook de aanval op taalachterstand, voortijdig schoolverlaten en oplopende schulden bij bewoners. Minister Van Bijsterveldt kondigde eerder aan een verhoging van de leerplichtleeftijd naar 23 jaar te onderzoeken. Ook zouden eisen moeten worden gesteld aan het taalniveau van peuterleidsters. Verder zint Den Haag op manieren om meer kansen voor de wijkbewoners te creëren, zoals extra impulsen voor de lokale economie en hulp aan gezinnen met een stapeling van problemen.

Stok achter de deur
Voor deze aanpak gaat Spies de omstreden Rotterdamwet aanscherpen. Die wordt nu vooral gebruikt om kansarme bewoners te weren uit een vijftal wijken in het zuidelijk deel van de Maasstad. De wet leidde tot veel kritiek uit buurgemeenten zoals Capelle aan den IJssel en Spijkenisse. Andere gemeenten gebruiken de wet in beperkte mate of als stok achter de deur. Uit een evaluatie van de wet blijkt echter dat er meer nodig is om de ernstige problemen de baas te kunnen. Het Rotterdamse college van b. en w. heeft daartoe een serie voorstellen gedaan, die Spies nu grotendeels overneemt.

De minister is het eens met het stadsbestuur dat de huidige wet- en regelgeving ontoereikend is. Het is heel lastig voor gemeenten om huiseigenaren aan te pakken die tegen woekerprijzen veel te veel arbeidsmigranten laten wonen in verloederde panden. Ze raken verstrikt in langdurige juridische procedures.

Dwingen
Hoe het verhuurverbod in de praktijk wordt afgedwongen moet nog worden uitgewerkt. Een van de meest vergaande Rotterdamse ideeën die Spies laat bekijken, is het creëren van zogeheten woninginvesteringszones. Welwillende bewoners en huiseigenaren kunnen in deze zones buurtgenoten en huisjesmelkers dwingen om mee te doen en mee te betalen aan het onderhouden van hun buurt. Ook wil de minister met het invoeren van een vergunningplicht een einde maken aan het ongebreideld ombouwen van één woning tot twee, of zelfs meerdere woningen.

undefined

Rotterdamwet
De Rotterdamwet kwam ruim zes jaar geleden tot stand op initiatief van het toenmalig stadsbestuur. Dat pleitte voor onorthodoxe maatregelen om zonder tijd te verliezen oude wijken in met name Rotterdam-Zuid aan te kunnen pakken. De problemen stapelden zich er op. Slechte woningen, hoge werkloosheid, armoede, probleemjongeren, Oost-Europese arbeidsmigranten en sociale uitsluiting. Bewoners klaagden over overlast, criminaliteit en onaangepast gedrag. De wijken hadden de grens bereikt van wat ze aankonden. Twee grootschalige overheidsprojecten, waaronder het Pact op Zuid, hebben slechts geringe verbetering gebracht. Sinds vorig jaar is er een Nationaal Programma Rotterdam-Zuid waarin onder andere het Rijk, gemeenten, corporaties, bedrijfsleven en onderwijs samen de achterstanden bestrijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden