Verhuurders verbolgen over beperking Airbnb

Toeristen met rolkoffers op een van de grachten in Amsterdam.Beeld ANP

Amsterdammers mogen hun woning nog hoogstens 30 dagen per jaar verhuren aan toeristen. De verhuurders begrijpen dat maar half.

Dankzij de verhuur kon ik met mijn dochter naar Bali

Rik Quint (52), verhuurder

“Een pandje kopen en op elke verdieping acht toeristen proppen – ja, dat geeft overlast. Ik begrijp volkomen dat de gemeente daartegen optreedt.

“Maar er is ook een andere kant: mensen zoals ik die volkomen te goeder trouw hun woning af en toe verhuren. Gewoon om wat bij te verdienen. Ik ben vorig jaar met mijn dochter naar Bali geweest, daar had ik geld voor nodig, vandaar.

“Nee, mijn buren hebben nergens last van. Ik heb toestemming gevraagd en gekregen van de Vereniging van Eigenaren en als ik mijn woning verhuur, stuur ik de leden ervan even een appje. Ik heb nog nooit klachten van ze gehad.

“Dat heb je ook zelf in de hand: ik verhuur mijn woning niet zomaar aan iedereen. Ik erger me wel wat aan de hele discussie. Alsof mensen die via Airbnb verhuren een soort halve criminelen zijn.”

Onze huurders zijn keurige mensen

Vrouw (68), die regelmatig een bevriende verhuurder helpt

“Met mijn echte naam in de krant? Nee, hoor. Iemand die ik ken, heeft al eens een inval gehad, die kreeg een boete van 20.000 euro. Ik vertrouw de gemeente niet. Maar wat is er nou mis met wat ik doe!? Een goede vriend van mij heeft een huis in Frankrijk waar hij vaak is. Hij wil liever niet dat zijn huis dan leegstaat. Zelf is hij niet handig met computers, dus dat regel ik voor hem. Als vriendendienst.

“Illegale hotels, huizen die alleen maar gekocht worden om ze te verhuren, dat moet aangepakt worden. Maar wat wij doen, heeft daar niets mee te maken: dit huis staat anders gewoon leeg als mijn vriend weg is.

“Onze huurders zijn keurige mensen. Moet ook wel, want de zilveren lepeltjes liggen hier gewoon in het laatje. Nee, de echte overlast komt door al die evenementen in de stad, en die wordt in de hand gewerkt door de gemeente zelf.”

Die nieuwe regels zijn makkelijk te omzeilen

Verhuurder (32)

“Het is toch míjn huis!? Ik verhuur het zo’n twee maanden per jaar, als ik in het buitenland ben. Nee, ik heb nog nooit gedoe gehad en mijn buren hebben ook geen klachten.

“Ik selecteer natuurlijk wel. Niet vier gasten van twintig dus. Maar vier mensen van boven de veertig, dat gaat altijd prima. Waarom zou je mensen verbieden om via Airbnb geld te verdienen voor een keer extra uit eten of wat extra vakantie?

“Twee maanden per jaar, dat kan dus straks niet meer, nee. Maar zet me maar niet met mijn eigen naam in de krant, want ik heb schijt aan die regels. Die zijn ook niet te handhaven: je kan via andere sites dan Airbnb verhuren en er zijn meer methodes om eronderuit te komen. Daarom zijn die regels ook zo lachwekkend. Het is echt achterlijk.”

De namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.

Lees ook: Duizenden huizen in Amsterdam zijn blijvend bezet door toeristen en Airbnb, een vat vol dilemma's

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden