Verhulst wint met roman over de mensheid

Dimitri Verhulst (r), auteur van ¿Godverdomse dagen op een godverdomse bol¿, won gisteravond de Libris Literatuur Prijs. (Maarten Hartman)

De jury van de Libris Literatuur Prijs bekroonde dit jaar het meest controversiële boek. De controverse in Verhulst’s ’Godverdomse dagen’ schuilt niet alleen in de titel.

Dimitri Verhulst was zowel boos als bemoedigd toen sommige christelijke boekhandels zijn boek ’Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ weigerden te verkopen. Boos, omdat het weer eens bewees ’dat de soldaten van de godsdienst al hun macht aanwenden om de verspreiding van ieder nieuw idee tegen te houden’. Maar, zo stelde de schrijver zichzelf gerust: „Het bewijst de kracht van het woord.”

De kracht van het proza van Verhulst werd gisteravond bevestigd door de jury van de Libris Literatuur Prijs, die hem tot winnaar uitriep. De andere vijf genomineerden waren Anna Enquist met ’Contrapunt’, Rob van Essen met ’Visser’ Charlotte Mutsaers met ’Koetsier Herfst’, Robert Vuijsje met ’Alleen maar nette mensen’ en Arnon Grunberg met ’Onze oom’.

Van die titels werd het controversieelste boek bekroond. Die controverse school overigens niet alleen in de titel. Want ’Godverdomse dagen’ is geen roman zoals de lezers die van de Vlaming gewend waren. In de woorden van de jury: „Er is amper een plot, er is amper een hoofdpersoon. Of juist heel veel hoofdpersoon”. Verhulst beschrijft de mensheid, in het boek aangeduid met ’t, vanaf het moment dat hij als amfibie uit het water kruipt, tot de atoombom op Hiroshima. Weinig verheffend, wat de mensheid laat zien. Verhulst verwoordt het met kracht en agressie, met humor en taalvirtuositeit. Een stijloefening misschien, maar wel „een weergaloze stijloefening”, een „sardonische komedie met de mens als dader en als lijdend voorwerp”.

Ook Trouw-recensent Rob Schouten loofde het boek: ’Verhulst als geamuseerde god, die neerkijkt op de gevolgen van zijn schepping, het is een heel eind verwijderd van zijn voormalige sappige schetsen van Vlaamse treurnis.’

Dimitri Verhulst (1972) debuteerde in 1994 met een in eigen beheer uitgegeven verhalenbundel en in 1999 ’echt’, met ’De kamer hiernaast’. Hij publiceerde vanaf dat moment bijna elk jaar een roman of dichtbundel en brak in 2006 door met zijn roman ’De helaasheid der dingen’. Met dat boek won hij de Gouden Uil Publieksprijs in 2007 en haalde de longlist van de Libris Literatuur Prijs.

Daarna schreef hij de novelle ’Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ (genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs) in 2008 volgde ’Godverdomse dagen op een godverdomse bol’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden