Verhuizing bewoners 'asbestwijk' valt tegen

Bij het hotel Biltsche Hoek staan busjes gereed van woningbouwvereniging Mitros om de bewoners van de door asbest getroffen woningen in de wijk Kanaleneiland naar een wisselwoning te brengen. Beeld anp
Bij het hotel Biltsche Hoek staan busjes gereed van woningbouwvereniging Mitros om de bewoners van de door asbest getroffen woningen in de wijk Kanaleneiland naar een wisselwoning te brengen.Beeld anp

De verhuizing van de eerste bewoners van een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland naar tijdelijke wisselwoningen is woningcorporatie Mitros vrijdag tegengevallen. Veel bewoners voelden zich opnieuw overvallen, schakelden een advocaat in of weigerden het hotel te verlaten. Vrijdagavond zijn alsnog bewoners naar tijdelijke huizen in Utrecht of Nieuwegein vertrokken.

Bewoners weigerden een verhuisformulier te ondertekenen, omdat ze bang waren daarmee rechten te verspelen. Aan een 'emotionele bijeenkomst' in Hotel Mitland kwam zelfs een advocaat te pas, die van Mitros de garantie kreeg dat het om een formaliteit ging. 'We zetten niemand op straat. We begrijpen de emoties. Wie nu nog niet wil verhuizen, krijgt een paar dagen langer de tijd om zich te beraden op een oplossing', aldus directievoorzitter Rob Rötscheid van Mitros.

Mensen die de komende weken nog niet terug naar huis kunnen, mogen kiezen of ze een volledig ingerichte wisselwoning willen betrekken of 1500 euro per maand aanvaarden als tegemoetkoming in de kosten van het zelf regelen van andere huisvesting. Er zijn 89 wisselwoningen beschikbaar.

Bewoners van de flats aan de Stanleylaan moeten misschien nog wel 3 weken wachten voor ze naar huis mogen. Op het dak van die flat ligt de bron van de asbestbesmetting. Saneren gaat daar nog veel tijd in beslag nemen.

De meeste bewoners van de 48 flats aan de Marco Pololaan kunnen volgende week wel weer naar huis. Uit monsters is gebleken dat hun huizen en omgeving schoon zijn. Wel zijn er nog enkele gezinnen langdurig met vakantie. Hun huizen worden nog onderzocht als zij terug zijn. Ondertussen worden portieken en straten schoongemaakt. Van de monsters die genomen zijn in de Amerikalaan en de Afrikalaan was vrijdag nog geen uitslag bekend.

De geruchtenstroom over wat er precies is gebeurd in Kanaleneiland neemt elke dag toe. De gemeente gaat echter volgens een woordvoerster niet in op speculaties over wanneer precies welke soort asbest is vrijgekomen en hoe dat kon gebeuren. Volgende week gaat een onderzoekscommissie aan het werk, die op al dergelijke vragen een antwoord zal zoeken. Voorlopig adviseert de gemeente bewoners nog steeds dringend om niet op eigen gelegenheid terug te gaan naar huis, ook al is het gezondheidsrisico volgens de GG en GD zeer waarschijnlijk ver onder een verwaarloosbaar niveau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden