Verhuizen zonder de koelkast en de servieskast te hoeven uitruimen

Boerderij wordt opgetild, op wielen gezet en zevenhonderd meter verreden

Weervrouw Margot Ribberink en haar gezin hadden gisteren over belangstelling niet te klagen bij de verhuizing van hun monumentale boerderij in Lent (gemeente Nijmegen). Hun huis werd opgetild, op wielen gezet en zevenhonderd meter verreden. Zelf kon Ribberink niet anders doen dan toekijken: de koelkast en servieskast had ze niet hoeven uitruimen. Binnen bleef alles staan. Familie, vrienden en veel nieuwsgierigen keken hoe deze unieke verhuizing op rolletjes zou verlopen.

Ribberink en haar man Servaas van Elteren besloten tot deze rigoureuze stap om hun levenswerk te behouden. Sinds 1998 brachten ze de vervallen negentiende-eeuwse hallenboerderij kamertje voor kamertje terug in oude staat, vertelt Ribberink. Het gemeentemonument is een van de weinige in de buurt dat de Tweede Wereldoorlog ongeschonden heeft overleefd. "We hadden het huis in 2004 net klaar toen de gemeente na een maand zei dat we weg moesten", zegt ze. "Wat was dát erg."

De stad Nijmegen, die sinds 1998 ook de scepter zwaait in Lent, slokt het Betuwse dorpje momenteel op. Nieuwbouwwijken omringen het dorp, dat straks deels op een Waaleiland zal liggen en deels is verdwenen voor een extra riviertak. Archeologen herontdekten er onlangs nog het fort Knodsenburg. De woning van Ribberink en Van Elteren, een restauratiearchitect, maakt plaats voor de oprit van de tweede stadsbrug. Het echtpaar protesteerde succesvol tegen de sloop van hun pand.

De gemeente Nijmegen en sponsors betaalden uiteindelijk de verhuizing van hun 'Woenderskamp'. Onder de boerderij werd een extra fundering van beton aangebracht. Over een speciale weg, inclusief keerpunt, werd het voorzichtig verreden. Op de nieuwe plek pakten de bewoners het gewone leven direct weer op. "Al moeten we nog onze boomgaard met 'vergeten' Betuws hoogstamfruit overbrengen", zegt Ribberink. Pluspunt van de nieuwe stek: waterleidingaansluiting. "We dronken tot nu toe gefilterd grondwater."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden