Verhuizen van kassen omstreden

Het verhuizen van glastuinbouw van het Westland naar de Zuidplaspolder in Zuid-Holland vinden PvdA en GroenLinks een slecht idee. Zij menen dat kassenbouw niet in het Groene Hart past. De kamerfracties van VVD en CDA vinden echter dat de bouw zo snel mogelijk moet beginnen.

Onlangs sloot minister Brinkhorst (landbouw) met de landbouworganisatie LTO een akkoord over nieuwe uitbreidingsgebieden van de glastuinbouw. Deze sector floreert als nooit tevoren en verdient volgens de minister ruimte om uit te breiden.

Het gebied waar de glastuinbouw nu vooral zit, het Westland, is echter te klein. Bovendien zit de Haagse regio te springen om nieuwe woningen en die kunnen in het Westland komen. Het kabinet heeft nu, verspreid over Nederland, tien alternatieve gebieden uitgekozen. Bedrijven die uit het Westland daarnaartoe verhuizen krijgen een subsidie van de overheid. Negen van deze locaties, bijvoorbeeld in Berlikum (Friesland) en Luttelgeest (Flevoland) zijn onomstreden.

Anders ligt dat met de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook de ministers Brinkhorst en Pronk (ruimtelijke ordening) hadden liever deze polder onaangeroerd gelaten. Brinkhorst ziet de aanwijzing echter als 'smeerolie' om de verhuizing van de tuinders, die het liefst in Zuid-Holland blijven, uit het Westland op gang te helpen.

Bovendien stellen de ministers als eis dat alleen tuinders die een perceel achterlaten in het Groene Hart, in aanmerking komen voor verplaatsing naar de Zuidplaspolder. Ook had Pronk al twee keer een nieuw gebied voor kassen afgewezen. ,,Het is niet ideaal, maar je kunt niet nee blijven zeggen'', stelde Pronk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden