VERHUIZEN MET 325 BEWONERS

AMERSFOORT - De Afghaanse familie Sawo is blij dat ze de deur van het oude asielzoekerscentrum achter zich kan dichttrekken. In het nieuwe centrum krijgen ze een eigen douche en toilet, een ongekende en zeer benijde luxe.

GEORGE MARLET

Hassan Bashir daarentegen gaat er naar zijn idee juist op achteruit. In het voormalige rijksopvoedingsgesticht aan de Utrechtseweg in Amersfoort, hoe troosteloos en uitgewoond ook, had hij een kamer voor zichzelf. Eigenlijk een cel van zo'n zeven vierkante meter met tralies voor het raam, maar toch: een eigen kamer. “In het nieuwe centrum moet ik een kamer met iemand anders delen. Daarvoor zijn ze eigenlijk te klein”, vindt de Somaliër. “Het is er wel schoner.” Het asielzoekerscentrum Amersfoort verhuist deze week van De Berg (de goudkust van Amersfoort) naar De Vlasakkers, een voormalig vormingscentrum voor katholieke militairen tegenover Dierenpark Amersfoort. Vanmiddag om een uur of drie is de omvangrijke verhuizingsoperatie achter de rug en zijn alle 325 bewoners met hun bezittingen overgebracht naar de Barchman Wuytierslaan. De voormalige rijksinrichting voor jongens is vanaf 1990 als asielzoekerscentrum in gebruik geweest. Alle gebouwen achter het front worden gesloopt om plaats te maken voor luxe woningen. De nieuwe behuizing van het asielzoekerscentrum De Vlasakkers is grondig gerenoveerd om het geschikt te maken voor permanente bewoning. Per twaalf wooneenheden is er een aparte keuken waar vier gezinnen tegelijk terecht kunnen. Een grote en door de meeste bewoners zeer gewaardeerde verandering. In het oude centrum werd nog centraal voor alle bewoners gekookt en stond iedereen om half zes in de rij. “Dat gaf toch een beetje het idee van een gaarkeuken”, zegt directeur Jan Landsheer.

De - vlekkeloos verlopen - verhuizing roept gemengde gevoelens op, met name bij de alleenstaande mannen die voortaan een kamer moeten delen. Landsheer: “Het centrum op de Berg had als een van de weinige in Nederland veel eenpersoonskamers, 95 om precies te zijn. In het nieuwe centrum komen meer gezinnen. Ik ben daar wel gelukkig mee. Het geeft meer levendigheid en is voor het management iets makkelijker hanteerbaar.” Het verlies van de cellen komt bij sommige bewoners hard aan. Landsheer is van de week zelfs bedreigd door een man die in het nieuwe centrum ook een eenpersoonskamer eiste. “We hebben nog maar vier van zulke kamers die we alleen aan mensen geven die een dringende psychische of sociale indicatie hebben. Daar is bij deze man geen sprake van. Voor straf zal ik drie weken zijn zakgeld inhouden en moet hij zijn excuses aanbieden. Respect moet van twee kanten komen.”

Het nieuwe centrum De Vlasakkers krijgt meer het karakter van een hotel dat asielzoekers huisvesting biedt in plaats van een opvangcentrum waar alles is geregeld. De bewoners moeten meer voor zichzelf gaan zorgen. Acht huismeesters, geworven uit de kring van de asielzoekers, houden toezicht op het reilen en zeilen van de wooneenheden. De winkel voor tweedehands kleding keert in het nieuwe centrum niet terug. Mensen moeten voortaan naar de Emmauswinkel in Amersfoort. Ook voor het sporten geldt het devies 'buiten de deur'. Het asielzoekerscentrum wil met plaatselijke sportclubs afspraken maken over het gebruik van hun voorzieningen en eventueel ook deelname aan competities. Landsheer: “De ondernemende asielzoeker, daar is het beleid steeds meer op gericht. Mensen moeten zoveel mogelijk op eigen benen staan met het oog op terugkeer naar hun vaderland of een zelfstandig bestaan in Nederland.” Taallessen krijgen de asielzoekers nog wel in het centrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden