Verhoudingen in nationale top blijven ongewijzigd

door Fred Troost

Evenals vorig jaar hebben Martinus (vrouwen) en Nesselande (mannen) het nationale bekertoernooi gewonnen. Met deze tussentijdse sterktetest is de hiërarchie in het Nederlandse volleybal bestendigd.

Niet alleen zijn beide clubs ook de kampioenen van vorig jaar – en kandidaten nummer één om dat dit jaar weer te worden –, ook de tegenstanders dragen bij aan de onveranderlijkheid van de rangorde. Longa’59 is al jaren de nummer twee bij de vrouwen, terwijl Dynamo bij de mannen jaarlijks in de top eindigt.

Er is meer dat tot verstarring van de hiërarchie leidt. Zo zijn de trainers van de nieuwe bekerhouders, Blangé en Selinger, ook de bondscoaches van het mannen- en het vrouwenteam. En als het aan Joop Alberda, de technisch directeur van de volleybalbond, ligt gaan de mannelijke internationals vanaf het volgend seizoen uitsluitend nog bij Nesselande en Dynamo spelen, zoals bij de vrouwen de internationals al bij Martinus ondergebracht zijn.

Daar is niet iedere club blij mee. Vanuit de Achterhoek kwamen vragen om opheldering over Alberda’s plan. Bij Orion (Doetinchem) voelt men zich gepasseerd omdat de club niet in de plannen is gekend. Directeur Tiemessen ziet een ongewenst scenario ontstaan: de clubs met de internationals maken in competitie en bekerstrijd de dienst uit, de andere teams in de eredivisie mogen om de kruimels strijden.

Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde bij de vrouwen, al ging het hier om één club: Martinus. Sindsdien is de Amstelveense ploeg de onbetwistbare nummer één. Zo werd Martinus vorig jaar kampioen en bekerwinnaar, en is dit jaar met de winst van de beker alweer de eerste stap gezet naar prolongatie van het leiderschap. En voor de komende play-offs is Martinus de eenzame favoriet.

Longa zal daarin waarschijnlijk de tegenstander worden, net als gisteren. De club uit Lichtenvoorde voert een ander – succesvol – beleid: een zorgvuldige opbouw met jonge speelsters naar een steeds sterker wordend topteam. De ploeg is dan ook relatief jong: 21,8 jaar, dat is meer dan twee jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd bij Martinus.

In een bekerfinale vertaalt die leeftijdsafstand zich vooral in een verschil in ervaring en dat was gisteren in Amstelveen te merken. Een ander doorslaggevend verschil was dat in lengte: Martinus bracht vier speelsters van meer dan 1.90 meter in het veld, bij Longa was de zestienjarige Lonneke Sloetjes met haar 1.89 meter de langste.

Bij de mannen is het idee van Alberda dus nog niet in uitvoering gebracht. Zowel bij Nesselande als bij Dynamo speelden internationals mee. Zij zorgden voor een spectaculaire, emotionele en vooral spannende strijd die pas in de vijfde set zijn beslag kreeg. Niemand kon na afloop aangeven wat het winnende verschil was. ,Het aantal gewonnen punten was 108 tegen 106.

Met het oog op de komende kampioensstrijd was de winst voor Nesselande een opsteker. Dirk Jan van Gendt, spelverdeler van de Rotterdammers: ,,Deze winst biedt perspectief. We weten dat we ook in deze samenstelling kunnen winnen.’’ Dat vond ook Blangé: ,,Ik hoef de komende weken niet na te denken hoe we verder moeten gaan.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden