'Verhogen van huren is slecht'

DEN HAAG - De huursubsidies mogen niet worden verlaagd, er moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd en bestaande sloopplannen moeten worden 'bijgesteld'.

van onze verslaggeefster

Deze eisen staan in een acht pagina's tellend manifest dat door de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, is gepresenteerd. Meer dan 120 huurdersorganisaties boden het manifest gisteren, op de landelijke actiedag van 'hurend Nederland', aan de plaatselijke wethouder volkshuisvesting aan. In Friesland gebeurde dit in de vorm van een elfstedentocht, waarbij het stuk in steden als Joure, Sneek en Lemmer aan een wethouder of corporatie-directeur werd overhandigd.

Omdat de woningmarkt muurvast zit, moet het roer volgens de Woonbond om. Een huurverhoging die verder gaat dan de verwachte inflatie, vindt de bond uit den boze. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, en IVBN, de vereniging van institutionele beleggers, hebben al voor meer 'marktconforme' huren gepleit, tot grote schrik van veel huurders. ,,Juist omdat het slecht gaat met de economie, is een huurverhoging die boven de inflatie uitstijgt, volstrekt onverantwoord'', voorspelde Woonbond-voorzitster Maria van Veen gisteren. ,,Dit leidt tot lastenverzwaring van huurders en tot een opwaartse druk op de inflatie en ontwikkeling van de lonen.''

Opmerkelijk genoeg is Vestia, de grootste woningcorporatie, dit met de Woonbond eens. Vorige week riep Vestia alle corporaties op de huren in de komende jaren met gemiddeld slechts 1,5 procent te verhogen. Vestia neemt hiermee afstand van het standpunt van Aedes, de branche-organisatie waar het zelf lid van is.

Ook Vestia denkt dat een bescheiden huurverhoging goed is voor de economie, omdat de koopkracht dan toeneemt. Beleggers-vereniging IVBN denkt echter dat zo'n star beleid, waarbij de huren op de 'huidige, te lage niveaus' worden gefixeerd, de werking van de woningmarkt juist verstoort. ,,De huidige huren liggen 20 tot 25 procent onder het kostendekkende markthuurniveau'', zegt de IVBN in reactie op het Woonbond-manifest. ,,In de grote steden moet er op de nieuwbouw van huurwoningen minstens 50000 euro worden toegelegd om de huren laag te houden.'' Aedes voegt daar aan toe dat door hogere huren -voor een deel van de woningen- geld voor andere doelen beschikbaar komt.

In het manifest pleit de Woonbond ook voor meer goedkope nieuwbouwwoningen. Het grootste deel dat nu wordt gebouwd, is te duur voor veel mensen met een smalle beurs. Om het aantal betaalbare woningen op zijn minst op peil te houden, moet er in de oude wijken minder worden gesloopt dan gepland. De Woonbond: ,,Renovatie is vaak een goed alternatief. Voor de anderhalf miljoen huishoudens met een laag inkomen is het van het grootste belang dat er voldoende goedkope woningen zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden