Verhofstadt treedt terug als partijleider

(Novum/AP) - De sociaal-liberale coalitie van premier Guy Verhofstadt heeft de Belgische parlementsverkiezingen verloren en Verhofstadt heeft zijn nederlaag in een televisietoespraak erkend. Hij zei dat duidelijk is dat de kiezer voor een andere meerderheid gekozen heeft. Verhofstadt treedt terug als partijleider en dient maandag bij koning Albert II het ontslag van zijn kabinet in, zodat de onderhandelingen over een nieuwe regering van start kunnen gaan.

Na het tellen van 90 procent van de stemmen was duidelijk dat de christen-democratische oppositiepartij CD&V van Yves Leterme een winst van acht zetels heeft geboekt. De CD&V krijgt dertig zetels in de nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers. Leterme eiste in de loop van de avond al de overwinning op en zei dat de tijd van verandering is aangebroken en dat het volk duidelijk een andere koers wil. Hij zei dat een door de christen-democraten geleide regering zal streven naar meer autonomie voor Vlaanderen

De Waalse liberalen hebben als enige binnen de coalitie van Verhofstadt niet verloren en komen uit op 23 zetels. De Waalse socialisten verliezen vijf zetels en komen op twintig. De Vlaamse linkse SP.A en Verhofstadts liberale Open VLD verliezen respectievelijk negen en zeven zetels en komen uit op veertien en achttien zetels. De extreem-rechtse partij Vlaams Belang kreeg zo'n 20 procent van de stemmen - winst ten opzichte van de vorige verkiezingen - maar verliest toch een zetel en komt daarmee op zeventien. De onafhankelijke nieuwkomer Jean-Marie Dedecker doet het goed met vijf zetels.

In België is stemmen verplicht. Zo'n 7,7 miljoen Belgen kozen een geheel nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers (150 leden) en ook zijn veertig nieuwe leden van de Senaat (71 leden) gekozen. Vlamingen konden stemmen op Vlaamse partijen en Walen op Waalse, behalve in en om de tweetalige hoofdstad Brussel, waar op zowel Frans- als Nederlandstalige kandidaten kon worden gestemd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden