Verhit debat over herindeling Macedonië

Etnische tegenstellingen in de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië zijn weer scherp aan de oppervlakte gekomen. Inzet van de twist is een nieuwe wet voor de gemeentelijke herindeling, waardoor de etnisch-Albanese minderheid meer autonomie krijgt. Etnische Albanezen maken ongeveer een kwart uit van de totale bevolking van twee miljoen mensen. Over het wetsvoorstel zijn deze week verhitte debatten gevoerd in het parlement in de hoofdstad Skopje.

redactie buitenland

Het plan is het laatste en een van de gevoeligste onderdelen van het vredesakkoord van Ohrid. Dat akkoord maakte in augustus 2001 een eind aan maanden van gevechten tussen Albanese separatisten en Macedonische veiligheidstroepen. De uitvoering van 'Ohrid' is een voorwaarde voor een eventuele toetreding van Macedonië tot EU en Navo.

Volgens de herindelingswet moet het aantal gemeenten van 123 worden teruggebracht tot 80, wat betekent dat sommige gemeenten de omliggende etnisch-Albanese dorpen binnen de grenzen krijgen. Daardoor zullen zestien gemeentebesturen die nu nog door etnische Macedoniërs worden gedomineerd, in de toekomst een meerderheid van etnisch-Albanese bestuurders tellen, en dat zint veel nationalistische Macedoniërs niet.

Het geldt onder meer voor Struga, een plaats in het westen van het land. Daar braken vorige week hevige rellen uit, waarbij huizen en winkels van etnische Albanezen het moesten ontgelden en het kantoor van een regeringspartij met brandbommen werd bekogeld. Er vielen bijna veertig gewonden, onder wie ruim twintig politiemensen. Deze week werd in het dorp Oblesevo een wegblokkade van boze etnische Macedoniërs door de politie beëindigd. Macedonische media meldden dat een hongerstaking in het dorp wel werd voortgezet.

Ook de hoofdstad zelf staat een herindeling te wachten, waardoor het percentage etnische Albanezen zou stijgen van vijftien naar twintig. Daardoor zouden straatnaambordjes en officiële documenten tweetalig moeten worden. Dat was maandag bij de start van het parlementsdebat voor duizenden reden om te betogen tegen de wet.

De Macedonische oppositie spuwt vuur en kwam deze week met 169 amendementen, in een kennelijke poging het debat te vertragen. De regering wil de etnische structuur van Skopje kunstmatig veranderen, zei oppositieleider Nikola Gruevski in het parlement. ,,Wij willen geen kunstmatige etnische enclaves, dat zou het einde zijn van het multi-etnische Macedonië'', aldus Gruevski. ,,Wat willen jullie?'', reageerde Boris Kondarko van de regerende Sociaal-Democraten. ,,Zeg ons dan openlijk dat jullie niet met etnische Albanezen willen samenleven.'' Kondarko daagde de oppositie uit met een eigen voorstel te komen dat voor alle partijen aanvaardbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden