Verhit debat over Grieks stroombedrijf

Athene moet gedeeltelijke privatisering doorvoeren om het volgende pakket noodleningen veilig te stellen

ATHENE - De Griekse regering moet vandaag een controversiële klus klaren om verdere noodleningen los te krijgen bij zijn internationale geldschieters: het parlement in Athene stemt over de gedeeltelijke privatisering van elektriciteitsbedrijf DEI.

De verkoop van een deel van DEI is een van de voorwaarden die de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF (de zogeheten trojka) verbinden aan het uitkeren van het volgende pakket noodleningen.

Werknemers van DEI gingen eind vorige week in staking tegen de voorgenomen verkoop. Ze zijn bang voor verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden en verlies van arbeidsplaatsen. DEI is een van de overheidsbedrijven waar opeenvolgende Griekse regering trouwe aanhangers beloonden met banen. Er werken iets minder dan 20.000 mensen.

De stakingen dwongen DEI de stroomtoevoer op het vasteland op gezette tijden een tot enkele uren te onderbreken, om overbelasting en instorting van het gehele net te voorkomen. De duizenden toeristen in Griekenland werden nauwelijks getroffen. Zij verblijven veelal op de eilanden. Ook hoofdstad Athene en de miljoenenstad Thessaloniki bleven gespaard. Vrijdag verbood de rechter de staking, na twee dagen. De werknemers kozen eieren voor hun geld toen bleek dat ze werden opgepakt en vastgezet als ze niet direct weer aan het werk gingen.

Verkoop van staatseigendom is een van de medicijnen waarmee Griekenland er economisch bovenop moet komen, maar ligt uiterst lastig in een land waar de overheid traditioneel een grote vinger in de economische pap heeft. Mede daardoor ligt het privatiseringsprogramma ver achter op de met de trojka afgesproken doelstellingen. Premier Samaras verschuilt zich echter niet alleen achter hun eisen. "We proberen in Griekenland privatiseringen uit te voeren die overal ter wereld al hebben plaatsgevonden en goed uitpakten", zei hij naar aanleiding van het verzet. "Op geen enkele manier laat ik fanatieke populisten ons recht op vooruitgang wegnemen. Privatiseringen zijn daaraan verbonden."

Verwacht wordt dat het er hard aan toe zal gaan in het parlement vandaag. De grootste oppositiepartij Syriza spreekt van een 'nationale en economische misdaad' en stuurt aan op een referendum. Ze lijkt echter niet voldoende steun te krijgen van andere oppositiepartijen, die vermoedelijk elk met een eigen voorstel komen. Daarnaast wil geen enkele partij terugvallen op de steun van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad, waarvan de parlementsleden vervolgd worden op verdenking van criminele activiteiten. De verwachting is derhalve dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Samaras kan in dat geval een succes melden aan vertegenwoordigers van de trojka, die vanaf vandaag voor ruim een week in Athene zijn om de voortgang van de hervormingen te bespreken. Voor begin augustus moet de regering er zes uitvoeren om aanspraak te maken op een miljard euro, waaronder dus de gedeeltelijke privatisering van DEI. Daarnaast moet ze een aantal overheidsdiensten afschaffen en de financiering van politieke partijen terugschroeven.

President Draghi van de Europese Centrale Bank uitte maandag zijn bezorgdheid omdat Griekenland volgens hem de teugels laat vieren. Ook minister Dijsselbloem van financiën spoorde Griekenland maar weer eens aan haast te maken. Aan de andere kant besloten hij en zijn collega's van de eurolanden een miljard euro uit te keren omdat andere hervormingen wél waren uitgevoerd. Daaronder zijn onder meer het ontslag van 11.500 ambtenaren en verlaging van de marges van apothekers.

Ook al zijn de hoogtijdagen van het verzet tegen de aanhoudende stroom bezuinigingen en ontslagen voorbij, de vakbond voor overheidspersoneel heeft voor vandaag weer een landelijke staking afgekondigd; de eerste in maanden. Postkantoren blijven dicht, evenals toeristische attracties als de Acropolis in Athene. Doktoren in de staatsziekenhuizen behandelen alleen spoedgevallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden