Milieuactivisten

Verhit debat in Australië over afschieten ‘brumbies’

Australische wilde paarden, die ook wel ‘brumbies’ worden genoemd.Beeld Hollandse Hoogte / Mary Evans Picture Library Ltd.

Milieuactivisten in Australië vinden dat de legendarische ‘brumbies’ vanuit helikopters moeten worden afgeschoten. Dat stuit op verzet van plattelandsbewoners.

De kuddes wilde paarden die door de binnenlanden van Australië zwerven spreken al sinds het ontstaan van het land begin twintigste eeuw tot de verbeelding. De vrij rondrennende paarden, die ‘brumbies’ worden genoemd, zijn voor veel Australiërs een symbool van hun nationale identiteit. De hoofdstad Canberra heeft ook een rugbyteam dat zichzelf De Brumbies noemt.

Maar het bergachtige Kosciuszko-natuurpark in het zuidoosten van Australië zit inmiddels behoorlijk in zijn maag met zijn naar schatting 6000 brumbies, die de inzet zijn geworden van een hoogoplopend debat. Parkbeheerders en milieuactivisten vinden dat een deel van de dieren vanuit helikopters moet worden afgeschoten om de rest van de natuur te beschermen, maar dat stuit op fel verzet van paardenliefhebbers. Twee wetenschappers van de Australian National University publiceerden vorige week een boos opiniestuk in de krant The Guardian waarin ze de brumby-lobby beschuldigen van ‘desinformatie, intimidatie, demonisering en oorlogvoering via sociale media’.

Bedreiging voor inheemse dieren

Europese kolonisten brachten in de achttiende eeuw de eerste paarden naar Australië. De honderdduizenden brumbies die nu in het uitgestrekte land rondzwerven, stammen af van afgedankte en ontsnapte dieren. De beheerders van het Kosciuszko-park en milieubeschermers maken zich zorgen over de brumbies omdat zij veel schade aanrichten. De paarden verzamelen zich rond drinkplaatsen, vertrappen planten en moerasgebieden en vernielen de leefomgeving van allerlei inheemse dieren, waaronder bedreigde kikkers, buidelratten en vissen.

Daarbij krijgen de parkbestuurders bijval van wetenschappers. Een twintigtal academici waarschuwde begin dit jaar in een rapport dat de brumbies op grote schaal inheemse ecosystemen verwoesten. De onderzoekers stellen dat afschieten het verstandigst is, omdat andere beheersmethoden, zoals verplaatsing van de dieren of geboortebeperking, te ­kostbaar en ineffectief zijn. ­‘Paarden horen binnen een om­heining, niet in ons park’, luidt de slogan van de pressiegroep Reclaim Kosci.

Plattelandscultuur

Maar de pleidooien om de dieren af te schieten, stuiten op diepe emoties in New South Wales, de deelstaat waarin het park ligt. Voor velen daar zijn de brumbies nauw verbonden met de geschiedenis van Australië en met hun plattelandscultuur. Paardenliefhebbers noemen afschieten vanuit de lucht bovendien wreed, omdat het vaak meerdere schoten en enige tijd zou kosten om een dier te doden.

De pleitbezorgers van de brumbies hebben de deelstaatregering aan hun zijde gekregen. Die loodste vorig jaar, tot grote ergernis van milieugroepen, een wet door het lokale parlement waardoor de paardenpopulatie voortaan alleen nog met niet-dodelijke middelen mag worden beheerd. “Niets staat meer voor de Australische outdoor-levensstijl dan de brumby”, verklaarde vicepremier John Barilaro bij de introductie van het wetsvoorstel in de volksvertegenwoordiging.

Opluchting

Afgelopen donderdag kreeg het geruzie over de brumbies, die op sommige andere plekken in Australië wel worden afgeschoten, een vervolg toen het parlement van New South Wales opnieuw debatteerde over de omstreden wet. Dat debat was door milieuactivisten met een handtekeningenactie afgedwongen, maar het veranderde niks, tot opluchting van de paardenfans.

“Het is hun niet gelukt”, jubelde een brumby-liefhebber op een facebookpagina vol foto’s van aaibare paarden op berghellingen. “De brumbies zullen nog steeds worden beheerd. Ze zullen alleen niet van alle kanten worden beschoten.”

Lees ook:

Honderdduizenden koeien verdronken in Australië

Na verwoestende tropische regens proberen boeren in Queensland te redden wat er te redden valt.

Wel of geen beschutting voor de konikpaarden?

Staatsbosbeheer krijgt vanuit verschillende hoeken kritiek op het gebrek aan beschutting voor de afgezonderde konikpaarden in de Oostvaardersplassen. De afgelopen dagen hadden de paarden er nauwelijks beschutting. Voorstanders voor schaduw beroepen zich op de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden