Verheugen: Ik wist niet dat sjoemelsoftware mogelijk was

Dieselgate | De Duitse oud-eurocommissaris Günther Verheugen werd gisteren gehoord over het dieselschandaal bij VW. Hij bleek vooral goed in het afschuiven van verantwoordelijkheden.

PETRA JANBROERS

"U moet goed begrijpen, ik ben geen techneut. Als commissaris moet je politieke besluiten nemen, gebaseerd op de opinie van experts. Ik vertrouwde volledig, en vertrouw nog steeds, op de specialisten van de Europese Commissie."

Oud-commissaris Günther Verheugen bleek gisteren in Brussel tijdens een hoorzitting over 'dieselgate' heel goed in het doorschuiven van verantwoordelijkheden. De Duitser beheerde de portefeuille industrie, inclusief de voor Duitsland zo belangrijke autosector, van 2004 tot 2010 en schreef mee aan de cruciale EU-regels over de toegestane maximale uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx) bij dieselauto's.

Verheugen weigerde aanvankelijk meermaals te komen getuigen bij de speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement omdat hij het niet correct achtte "namens de Europese Commissie te spreken" terwijl hij daar geen lid meer van is. Maar volgens een door diezelfde Europese Commissie in het Engels opgestelde beginverklaring was de oud-commissaris gisteren toch 'happy' er te zijn. De inmiddels 72-jarige hield het daarna bij Duits.

De enquêtecommissie werd opgericht na de onthulling van het dieselschandaal in de VS. Volkswagen bleek jarenlang miljoenen auto's, waarvan meer dan acht miljoen in de EU, te hebben verkocht die in werkelijkheid veel minder schoon waren dan uit de certificatie op basis van laboratoriatests bleek. De commissie probeert nu onder meer uit te vinden of er ongezonde belangenverstrengeling tussen de auto-industrie en Brussel was waardoor eventueel geknoei door de vingers werd gezien.

Maar voor die kwestie moeten de onderzoekers bij de nationale overheden zijn, vindt Verheugen. Die houden immers toezicht op de uitvoering van de EU-regels, zoals ook de Duitse autoriteiten dat bij Volkswagen moeten doen.

Die regels zijn wat hem betreft helder en niet voor interpretatie vatbaar wegens vage definities of onduidelijke uitzonderingsregels voor het gebruik van uitschakelapparatuur, zoals vanuit Frankrijk en Duitsland wordt gesuggereerd. En als er in de wet emissiewaarden staan 'bij normaal gebruik' dan is ook duidelijk dat daar op de weg mee wordt bedoeld, niet de uitstoot in een lab.

De sector heeft er ook nooit vragen over bij hem neergelegd indertijd, laat staan dat het onderwerp sjoemelen ooit ter sprake was gekomen. "Ik dacht dat sjoemelsoftware moreel en technisch onmogelijk was."

De Europese Commissie wist er niets van, Verheugen evenmin. "Schummeln ist verboten", zei hij ferm. "Het is gewoon pure fraude, bedrog."

Volgens rapporteur Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is Verheugen een "slimme oude vos" die lastige vragen behendig omzeilde en zich van de domme hield als hij in het nauw dreigde te komen.

Waarom liet Verheugen de auto-industrie zichzelf certificeren, vroeg Wim van de Camp (CDA). "Had ik dan moeten weten dat het toezicht daarop door de lidstaten niet zou worden uitgevoerd?"

Waarom drukte hij in 2007 wetgeving door terwijl toen al bekend was dat de methodes om de uitstoot in laboratoria te testen niet geschikt waren om de feitelijke emissie op de weg te meten?

Ja, dat wist 'iedereen' indertijd, gaf hij toe en Brussel had nog geprobeerd dat probleem internationaal aan te pakken. Dat mislukte "omdat de Japanners niet wilden meewerken".

En dus werd er verder aangemodderd. Verheugen gaf opdracht voor een studie om die zaak te verbeteren. Maar die was nog niet klaar toen zijn termijn voorbij was. Berichten over mogelijk gesjoemel hadden hem niet bereikt.

Gerbrandy hoopt dat Verheugens opvolger Antonio Tajani, tegenwoordig een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement, meer licht op de zaak kan laten schijnen. De Italiaan is maandag aan de beurt. Later in het jaar hopen de onderzoekers de nationale toezichthouders nog aan de tand te voelen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden