Verheug u op wat komen gaat

Twee uurtjes gaat het op de Uitmarkt over politiek. Bij de Politieke Pub-Quiz in debatcentrum De Balie kan het publiek zondagmiddag 'grappige en ontroerende kennisvragen' beantwoorden. Maar verder is de 35ste Uitmarkt een cultureel feestje dat de politiek juist doet vergeten. Nu even niet de kortingen op de kunstsubsidies. 'Vier Cultuur' is het thema van de 35ste Uitmarkt: Verheug u op wat komen gaat.

Het driedaagse festival in Amsterdam biedt vanaf morgen tot en met zondag vooral een dwarsdoorsnede van de podiumkunsten, al komen literatuur, film en beeldende kunst ook aan bod. De organisatie verwacht dat de 419 optredens op ruim dertig podia een half miljoen bezoekers trekken.

De opening is morgenavond op 21.10 uur op het UPC-podium op het Museumplein, en ook live te zien bij de NTR op Nederland 2. Er zijn optredens van The Kik, Alain Clark, Ntjam Rosie, kleinkunstenaars Remko Vrijdag en Martine Sandifort, dansers van Emio Greco/PC, en van Circus Herman Renz. Om 23.00 uur geven huisband New Cool Collective en Alain Clark nog een volwaardig concert op hetzelfde podium.

Het Museumplein is de komende dagen de muzikale thuisbasis. Op zaterdag staan bijvoorbeeld Cello8ctet Amsterdam, Van Dik Hout, Holland Symfonia (met een Eurovisie Songfestival-programma) en Trijntje Oosterhuis op het UPC-podium. Het Concertgebouw opent zondag de grote zaal met een optreden van topvioliste Lisa Jacobs. Daarna brengen Orkest de Ereprijs en het ensemble Asko Schönberg afzonderlijk een compositie van de Nederlandse componist Martijn Padding. Zaterdag kan het publiek al terecht in de kleine zaal voor een variëteit aan klassieke muziek.

In de Melkweg leren popliefhebbers 'The next generation' kennen: een kersverse lichting diverse bands van het Conservatorium van Amsterdam neemt er zaterdag en zondag de Oude Zaal over.

Toneel is veel te vinden rond het Leidseplein, in de Melkweg Theaterzaal, Stadsschouwburg, DeLaMar Theater, Bellevue en De Balie. Een wervelende opeenvolging van scènes belooft 'Toneelbibliotheek' van Toneelgroep Amsterdam, zaterdagmiddag in de Stadsschouwburg. Topacteurs spelen fragmenten uit onder andere 'Het temmen van de feeks', 'Othello', 'Macbeth', 'Romeinse tragedies'.

Net zo'n handige introductie biedt theatergroep Aluin met 'Ken je klassiekers', zaterdagmiddag in De Balie. Een spoedcursus Shakespeare en oude Grieken voor de leek, een feest der herkenning voor de kenner. Een goede voorbereiding bijvoorbeeld op 'Oedipus' dat Jack Wouters en Nasrdin Dchar in het voorjaar van 2013 brengen bij het RO Theater. Zondagmiddag geven Wouters en Dchar in de Stadsschouwburg een voorproefje.

Uitmarkt Junior vindt plaats in de omgeving van jeugdtheater De Krakeling (Marnixstraat). Terwijl binnen allerlei voorstellingen worden opgevoerd voor peuters, kleuters en de iets grotere kinderen, zijn buiten workshops te volgen bij Amsterdamse musea. Zoals Nemo ('maak je eigen energiedrankje'), Foam ('zet je ouders op de foto'), en Van Gogh ('kunstenaar voor een dag').

Veel zalen brengen kleinkunst, cabaret en improvisatietheater: Sugar Factory, Boom Chicago, Melkweg the Max, Comedy Café, Bellevue kleine zaal en het DeLaMar-theater. Liefhebbers van dans kunnen terecht in de Melkweg Theaterzaal, Bellevue grote zaal, en zaterdag in de Stadsschouwburg.

Uitschieter op musicalgebied is de André Hazes-marathon zaterdag in het DeLaMar Theater. Acteurs en zangers geven een interpretatie van het werk van de overleden volksheld. Onder hen Martijn Fischer, die vanaf 11 november Hazes speelt in de musical 'Hij gelooft in mij'. Leo Blokhuis organiseert een Hazes-quiz. Van 12.00 tot 24.00 uur.

Zondagmiddag staat het DeLaMar in het teken van Wim T. Schippers. Viermaal geeft hij met Titus Muizelaar en Kees Hulst een opvoering rond het thema 'Wat doen wij ertoe'. Aanleiding is de terugkeer van zijn toneelstuk 'Wuivend graan' in hetzelfde theater.

De Musical Sing-a-long sluit zondagavond de Uitmarkt af op het UPC-podium. Het Metropole Orkest begeleidt Willeke Alberti, Simone Kleinsma en Stanley Burleson, maar ook het publiek. Thuis kan ook worden meegezongen met de musicalhits: de Avro zendt dit slotstuk uit op Nederland 1. Bezoekers kunnen hun eigen programma samenstellen op www.uitmarkt.nl of met de Uit-app.Hans Nauta

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden