Verhardt de strijd om hoger loon bij Recticel?

Bij Recticel werd gisteren - met muziekinstrumenten in de aanslag - gestaakt voor een loonsverhoging. Beeld FNV

Er werd gisteren gestaakt bij schuimvullingenfabrikant Recticel in Kesteren. Voor een hoger salaris. Is dat een opmaat naar meer loonacties?

Om kwart over vijf ’s ochtends, het was nog pikkedonker, stond meer dan vijftig man personeel van schuimvullingenfabrikant Recticel gisteren voor de poort van hun werkgever in Kesteren (Gld). Knalrode FNV-hesjes aan, gewapend met banjo, trompet, trombone en tuba. Het was de aankondiging van weer een 24-uursstaking.

Dat was al de vierde keer in korte tijd dat het personeel staakte. In december hield de FNV met tientallen medewerkers een 24-uursstaking. Begin januari werd het werk al voor 48 uur neergelegd. De circa 350 werknemers eisen een loonsverhoging van 3 procent. Het bedrijf wil niet verder gaan dan 0,6 procent.

Resultaat

De discussie gaat over het resultaat van het bedrijf. De vakbond blijft erop wijzen dat het totale concern, dat zijn hoofdkantoor heeft in België, winst maakt. Recticel heeft in totaal 130 vestigingen in 27 landen. De leiding van de Nederlandse fabriek wijst erop dat voor het loon de winst van het bedrijf in Nederland telt, en dat is aanzienlijk minder dan internationaal.

Dat is bij FNV aan dovemansoren gericht. Deze week werd bekend dat alleen de inflatie al is gestegen met 1,7 procent, en dan is een loonsverhoging van 0,6 procent wel erg karig. “Ook vergeleken met cao’s van ander industrieel werk loopt Recticel echt achter”, vertelt FNV’er Fransien de Jong. “In België krijgt het personeel ook meer.”

De vakbond is het zat dat mensen als sluitpost worden behandeld. De Jong: “Werknemers moeten overal maar mee akkoord gaan en zich vooral flexibel opstellen, anders dreigt de werkgever dat het slecht zal aflopen met het bedrijf. Daar trappen wij niet in. Het lijkt er bij de directie maar moeilijk in te gaan dat het personeel echt wat beters verdient dan het schamele aanbod dat er nu ligt. Dus we blijven knokken.”

De stakers zijn in januari naar Brussel afgereisd om daar hun standpunten toe te lichten, maar het hoofdkantoor verwees hen terug naar Nederland. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn al bezig sinds mei vorig jaar. Het personeel bood al in juni een petitie aan. De titel ervan: ‘De cao moet comfortabel blijven’, was een vette knipoog naar de producten die Recticel maakt: schuimvullingen voor zitmeubels, matrassen, autostoelen en isolatiemateriaal.

Daarna volgde een buttonactie, een handtekeningenactie, en dus de stakingen. Hoe moet het nu verder? De Jong: “Dat bepalen we telkens opnieuw. Dus we overleggen steeds over de volgende stap.”

Hoger loon

Niet alleen bij Recticel wordt er momenteel gestaakt voor een hoger loon. Op 1 februari was er ook een 24-uursstaking bij pluimveeverwerker Plukon in Wezep. Zij willen na een aantal magere jaren een loonsverhoging van ten minste 4 procent in twee jaar. Ook bij Plukon, waar ongeveer vijfhonderd mensen werken, werd al drie keer eerder het werk neergelegd.

Werknemers van C&A voerden in januari actie omdat het loon sinds 2008 nauwelijks is gestegen. Tot staken is het nog niet gekomen. Een harde looneis ligt er ook niet. De inzet is ‘een fatsoenlijke cao’. Ook schilders willen een hoger salaris, zij voeren actie voor een loonsverhoging van 3 procent per jaar. Maandag verzamelen de schilders zich in Rotterdam.

Het valt te verwachten dat de vakbonden in 2017 wat vaker voor een hoger loon zullen strijden. De gemiddelde loonstijging in de arbeidsovereenkomsten van 2016 was 1,5 procent. Dat is niet hoog. Toch leidde het vorig jaar nog niet tot een hoger aantal conflicten of stakingsdagen dan normaal gesproken, weet werkgeversvereniging AWVN.

FNV kan nog niet zeggen of er dit jaar meer stakingen dan anders op hand zijn. Dat hoeft niet per se, denkt de woordvoerder. De laatste grote staking was van december vorig jaar bij voedingsmiddelenproducent Cargill. Na 72 uur werkonderbreking kregen de werknemers een ‘fatsoenlijke cao’ met meer koopkracht en behoud van hun ouderenregeling. Jos Hendriks van de FNV zei toen: “Dit toont aan dat actievoeren loont”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden