Column

Verhalen uit de vrouwenkoers, die zijn er genoeg!

Beeld Maartje Geels

Nog maar vier weken en vijf dagen en dan begint het wielerseizoen weer. Vier weken en vijf dagen, dan is de winter voorbij. De wielerwinter, althans. Want over vier weken en vijf dagen staat het peloton aan de start van de Omloop het Nieuwsblad. Trappelend, briesend. Als veulens in de lente gaan ze er vandoor. De mannen, én de vrouwen.

Nu het vrouwenwielrennen volop in de belangstelling staat en het aantal televisieminuten groeit, valt steeds meer op dat het in de vrouwenkoers aan verhalen ontbreekt. Ga maar na: tijdens elke mannenkoers hoor je wel een keer iets over oude kampioenen als Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas. Elk detail kennen we uit de carrières van deze iconen van het Nederlandse wielrennen. Bij alle grote evenementen worden ze eervol onthaald, gehuldigd, op het schild gehesen.

Zijn die verhalen er niet over het vrouwenwielrennen? Zeker wel. Zelfs uit die jaren. Ik schaam me het te moeten toegeven, maar ook ik had nauwelijks een idee van de geschiedenis van mijn ­eigen tak van sport. Tot ik naar de podcasts van radiomaker Benjamin de Bruijn luisterde. Onder de naam ‘Cassette’ maakt hij een prachtige serie over de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenwielrennen.

Wereldkampioen

Een geschiedenis die nog heel vers is, want pas in 1965 stond de KNWU vrouwen toe een Nederlands kampioenschap te rijden. “Wat al direct opviel was dat de deelneemsters helemaal niet van die forse meisjes waren zoals men vrij algemeen zou hebben verondersteld”, vertelde Philip Bloemendal in het Polygoonjournaal dat tijd aan deze wedstrijd besteedde. “Integendeel, ze bleken voor het merendeel slanke, sportieve verschijningen, waaraan menige man op deze zonnige dag en in deze prettige omgeving best een oogje wilde wagen.”

Ineke van IJken won het eerste NK, en was dat jaar ook meteen de eerste officiële afgevaardigde van de KNWU naar het wereldkampioenschap wielrennen. Ze won niet, onervaren als ze was. Maar drie jaar later, in hetzelfde jaar dat Jan Janssen de Tour de France won, hadden we wél een Nederlandse winnares: Keetie van Oosten-Hage. Ze won de sprint van een groepje van zes op het circuit van Imola, daar waar de twaalfde etappe van de Giro d’Italia vorig jaar nog finishte, met Sam Bennett als winnaar. “En dan weet geen mens dat ik daar vijftig jaar geleden wereldkampioen werd”, vertelt Van Oosten-Hage in Cassette. Want inderdaad: dat hoor je in geen enkel verslag.

Prachtige legendes

Ze was nog maar 19 toen, en zou in de jaren daarna heersen in het internationale peloton. Zo zeer zelfs, dat ze na haar tweede ­wereldtitel op de weg in 1976 werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De titel Wielrenster van het Jaar bestond toen nog niet, maar de Gerrit Schulte Trofee die ook nu nog naar de beste wielrenner van het jaar gaat, al wel. Die moest Keetie maar eens krijgen, vond de keuzecommissie.

Maar toen ze de prijs kwam ophalen, bleek dat Gerrit Schulte helemaal niet wilde dat een vrouw zijn bokaal zou krijgen. Die was alleen voor échte wielrenners. Mannen dus. En daarom is de trofee voor Wielrenster van het Jaar naar Keetie vernoemd: een inderhaast bedacht compromis, om Gerrit Schulte tevreden te stellen, én Keetie een onderscheiding te kunnen geven.

Voilà, dit zijn zomaar een paar fragmenten en verhalen uit ‘Cassette’, de podcast van Benjamin de Bruijn. Gaat dat luisteren, wielerliefhebbers in het algemeen en commentatoren bij vrouwenkoersen in het bijzonder. Dan zijn de uitzendminuten van de vrouwen ook probleemloos met prachtige legendes gevuld.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden