'Verhalen maken van cijfers weer mensen'

'Gelukszoekers' heet de bundel literaire en journalistieke stukken van Ilja Leonard Pfeijffer, die vandaag verschijnt. De opbrengst gaat naar het onderwerp: vluchtelingen.

Vluchtelingen vormen een repeterend thema in het werk van schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Hoogtepunt is de migrantenroman 'La Superba'. Ook in Pfeijffer's dichtbundel 'Idyllen', genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, en in zijn columns in NRC Next verwijst hij geregeld naar de migrant. In 'Gelukszoekers' zijn nu deze literaire en journalistieke stukken gebundeld voor het goede doel.

Hoe is dit idee ontstaan?

"Het thema van mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan elders, is al langer een thema in mijn werk, vooral in de roman La Superba, waarin het verhaal wordt verteld van migranten in Genua, de stad waar ik woon. Nu het onderwerp op een tragische manier ook in Noord-Europa actueel is geworden, voelde ik niet alleen de aandrang erover te schrijven, maar ook om iets bij te dragen, iets te doen. Zo ontstond deze bundel, waarin een grote passage uit La Superba is opgenomen, naast columns, een gedicht en een liedtekst. De totale opbrengst gaat naar Werken zonder grenzen, een jonge organisatie die bemiddelt bij het vinden van werk voor vluchtelingen. Dat doen ze door gebruik te maken van hun talenten en het scheppen van perspectief. Die aanpak spreekt mij aan, in een klimaat waarin uitsluitend wordt gesproken over aantallen vluchtelingen en of ze wel of niet naar binnen mogen. Vluchtelingen zullen blijven komen, dan kunnen we maar beter kijken hoe we het zo goed mogelijk regelen."

Heeft u geen begrijp voor mensen die de komst van vluchtelingen vrezen?

"Ik kan tot op zekere hoogte begrip opbrengen voor onwetendheid. Angst is gebaseerd op onjuiste feiten. Dat sommige politieke partijen daar garen bij spinnen,vind ik bijzonder kwalijk. Angst en het voeden daarvan moet je niet met al te veel begrip bejegenen, maar bestrijden met feiten. Een van die bestrijdingsmiddelen is de verhalen van die vluchtelingen vertellen, zodat je van die cijfers, van die aantallen, weer mensen maakt. Dat is wat ik op deze manier probeer te doen."

Waarom bent u zo begaan met vluchtelingen?

"Ik vind dat bijna een rare vraag. In Italië is dit probleem al veel langer zichtbaar, ik zie de schrijnende gevallen dagelijks passeren. Vanzelfsprekend ben ik mij voor hen gaan interesseren. De vluchtelingenproblematiek is een van de grote geo-politieke kwesties van deze tijd. We kunnen eenvoudigweg niet heen om de gedachte dat honderden mensen verdrinken in de zee waarnaartoe we op vakantie gaan."

Gelukszoekers. Ilja Leonard Pfeijffer. Uitgeverij De Arbeiderspers. Prijs: euro 15 (e-book: euro 9)

Werken zonder grenzen

In asielzoekerscentra verblijven duizenden mensen met een verblijfsvergunning of een uitzicht daarop. Werken zonder grenzen wil vluchtelingen en bedrijven samenbrengen om ze aan werk te helpen. "Het is de beste manier voor hen om te integreren, doordat ze zinvol bezig zijn en zo deel uitmaken van de maatschappij", aldus deze 'matchingswebsite', die financieel voornamelijk afhankelijk is van sponsoring. Werken zonder grenzen heeft zich voor komend jaar tot doel gesteld om duizend vluchtelingen aan een stage, vrijwilligerswerk of een betaalde baan te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden