Verhalen bij volle maan Hans Hagen brengt een melodieuze lofzang op de vertelkunst

Sommige boeken komen pas tot hun recht als ze voorgelezen worden.

'Yuna's maan' is daar een schoolvoorbeeld van. Een mooi verhaal als je het in stilte leest, maar wie de bijgevoegde cd beluistert, waarop schrijver Hans Hagen met warmzachte stem voorleest en musicus Floor Minnaert de vele liedjes uit het boek sfeervol vertolkt, wordt pas echt in vervoering gebracht en meegesleept.

Dan hóór je hoe ritmisch, klankrijk en verfijnd poëtisch Hagens tekst is: doorspekt met uitgeschreven geluiden, onnadrukkelijk rijm, alliteratie en verrassende beelden: "Iedereen kende de brute kracht van de zee. Nu lag hij als een kat te glimmen in het maanlicht. Maar soms sprong hij op."

Het boek is niet alleen in die zin een lofzang op de vertelkunst, ook het verhaal zelf is dat. In een vissersdorp op een eiland, waar de huizen 'als konijnenkeutels' op de grond zijn gesmeten, viert de bevolking elke volle maan met een bijeenkomst, waar Yuna's oma een verhaal vertelt. Maar sinds opa vier weken geleden tegen haar wil is uitgevaren, wil ze niet meer. Zijn boot 'bokte als een hobbelpaard door de branding' en gleed even later 'naar de rand van de wereld, veilig door haar spiegelbeeld gedragen.' Toch keerde hij niet terug.

Vlak voor volle maan vraagt oma of Yuna - net als zij 'maanziek' - het dit keer van haar kan overnemen. Maar het meisje aarzelt: durft ze dat wel? En wat moet ze dan vertellen?

Als Yuna in een koortsige slaap valt, begeeft het verhaal zich op de grens tussen droom en werkelijkheid en neemt het een magische wending. Er komt een reusachtige man naar het eiland, Arp, die met zijn hengel de volle maan aan de haak slaat, zodat honderden maandieren zich over de strakgespannen lijn naar de aarde kunnen begeven. Een wonderlijk beeld, op de cover prachtig getekend door Martijn van der Linden, die ook het binnenwerk van mooie illustraties voorzag.

Arp neemt oma's plek in en vertelt spannende, sprookjesachtige verhalen. Yuna ontdekt zo de kracht van de verbeelding en de macht van de verteller: die kan zelf verzinnen hoe een verhaal eindigt. Misschien kan ze het verhaal van opa's boot ook een andere kant op buigen?

Hans Hagen: Yuna's maan

Ill. Martijn van der Linden. Muziek: Floor Minnaert.

Querido, 109 blz. euro 22,50. Vanaf 9 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden