Verhagen laat risico's gasopslag bij Bergen onderzoeken

Er komt toch een nieuw onderzoek naar de risico's van grootschalige gasopslag in het lege gasveld Bergermeer. Minister Verhagen had eerder een verzoek tot extra onderzoek afgewezen, maar stemde onder druk van de Tweede Kamer gisteren toch in met een nieuwe studie.

Meerdere partijen drongen er bij Verhagen op aan de gevolgen van een aardbeving van 3,9 op de schaal van Richter nader te bestuderen. Dat is volgens deskundigen de maximale sterkte van een aardbeving in die regio. Bewoners van Bergen vrezen dat het injecteren en het oppompen van gas, zoals de bedoeling is met het veld, leidt tot gevaarlijke aardbevingen. In de regio Alkmaar is de gemeente Bergen nog de enige die zich verzet tegen de kabinetsplannen met de Bergermeer.

Het onderzoek zal snel plaatsvinden omdat Verhagen 'op korte termijn' de definitieve vergunning aan exploitant Taqa wil toekennen en de resultaten van de extra studie wil meenemen. Het kabinet wil het gasveld gebruiken om van Nederland de 'gasrotonde' van Europa te maken. Omdat het Groningenveld op termijn leegraakt, moeten lege gasvelden, zoals de Bergermeer, straks dienen voor opslag van gas. Zo kan Nederland in zijn behoefte blijven voorzien en tegelijk andere landen gas verkopen.

Wethouder Alwin Hietbrink van de gemeente Bergen is blij met de toezegging van Verhagen. "Wij hebben er altijd op gehamerd dat veiligheid vooropstaat. Daarom moet eerst 100 procent duidelijk zijn wat de eventuele gevolgen van een aardbeving zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden