Verhagen: Japanse ervaring met kerncentrale telt ook voor Nederland

Mensen in Nihonmatsu, in het noordoosten van Japan, worden gescreend op radioactieve straling. © reuters

Nederland zal bij de eisen voor een nieuwe kerncentrale rekening houden met de ervaring die nu met de Japanse kerncentrale na de Tsunami wordt opgedaan. Vanaf 2015 wil het kabinet een nieuwe kerncentrale bouwen.

Minister Verhagen (CDA) van Energie schrijft dat maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer: ,,De ervaringen in Japan zullen vanzelfsprekend worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan een vergunning worden gesteld", aldus de bewindsman.

Het kabinet stemde er in februari nog mee in om kernenergie in te zetten als overgang naar duurzame energieproductie. Volgens het kabinet helpt kernenergie bij het tegengaan van klimaatveranderingen en is het een goede manier om betrouwbare en betaalbare stroom te kunnen leveren.

Duitsland en Zwitserland
In Duitsland werd overwogen de kernenergie langer open te houden, maar bondskanselier Merkel heeft vandaag laten weten als gevolg van de problemen met de Japanse kerncentrale dit besluit uit te stellen.

Zwitserland heeft besloten de vergunningsprocedure voor de bouw van drie nieuwe kerncentrales stil te leggen. Het Alpenland wil eerst uitzoeken of de veiligheidsmaatregelen problemen zoals in Japan kunnen voorkomen.

Veiligheidseisen
In Nederland overwegen twee energiebedrijven nabij de huidige kerncentrale Borssele een nieuwe te gaan bouwen. Zij zouden een vergunning hiervoor moeten aanvragen.

Volgens het kabinetsbesluit uit februari gelden voor een vergunning de volgende voorwaarden:

1. Bij het ontwerp moet gebruik worden gemaakt van de modernste technieken (de derde generatie reactoren). De eisen voor veiligheid zijn zeer streng. Dit houdt onder meer in dat de kans op een kernsmelt-ongeval minder dan eens in de miljoen jaar moet zijn.
2. Vergunninghouders van de nieuwe centrales dragen bij aan een fonds waaruit onderzoek naar een eindbestemming van radioactief afval wordt gefinancierd.
3. De vergunninghouder zorgt voor de kosten van het afvalbeheer, voor een voorziening voor de opslag, draagt de kosten van buitengebruikstelling en moet vooraf voldoende financiële garanties verstrekken aan de regering.
4. Voordat een nieuwe kerncentrale in bedrijf wordt genomen, moeten voldaan zijn aan alle bestaande verdragen, overeenkomsten en wetten

Volgens het ministerie van economische zaken zijn de belangrijkste gebouwen en veiligheidssystemen van de huidige kerncentrale Borssele ontworpen om bestand te zijn tegen een aardbeving met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. ',,De waarde van 5,2 is gebaseerd op langjarige metingen van het KNMI en is de zwaarst waargenomen aardbeving in die omgeving, verhoogd met een veiligheidsfactor. Bij een dergelijke aardbeving kan de centrale veilig worden uitgezet en afgekoeld", aldus het ministerie.

De kerncentrale is ook bestand tegen watersnoodrampen, meldt het ministerie verder: ,,De kerncentrale is ook bestand tegen een overstroming waarbij het water een hoogte van 7,3 meter boven NAP bereikt. Deze hoogte doet zich volgens berekeningen eens in de miljoen jaar voor. De hoogst gemeten waterstand ooit gemeten is 4,55 meter boven NAP, tijdens de watersnoodramp van 1953."

Onderzoek
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is "geschokt" door de ramp in Japan. De partij wil dat voorbereidingen van een nieuwe kerncentrale worden opgeschort en dat Verhagen een veiligheidsonderzoek uitvoert naar kerncentrales. Van Tongeren: "Deze ramp laat eens te meer zien dat we werk moeten maken van schone energie. Met kernenergie is de kans op een ongeluk klein maar als het mis gaat, kunnen de gevolgen heel groot zijn."Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden