Verhagen en Koenders veroordelen geweld Darfur

(Novum) - Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) veroordelen het geweld in West-Darfur. Sinds 8 februari vinden hevige gevechten plaats tussen Sudanese regeringstroepen en rebellen. Daarbij zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen en honderden mensen omgekomen.

Het Sudanese leger heeft ook dorpen gebombardeerd. Het geweld maakt volgens Verhagen opnieuw duidelijk dat de bevolking en de vluchtelingen in Darfur snel meer bescherming nodig hebben. De vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie moet volgens hem snel kunnen optreden. Dat is alleen mogelijk als ook niet-Afrikaanse troepen deel van de vredesmacht uitmaken, stelt de minister vrijdag.

Koenders noemt het onaanvaardbaar dat de Sudanese regering dorpen aanvalt. Hij zegt zeer bezorgd te zijn over de humanitaire situatie in Darfur. "Er is nu snel een effectieve beschermingsmissie nodig."

Vrijdag werd bekend dat Nederland zestig militairen naar Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek sturen om toe te zien op de veiligheid en stabiliteit in en rond Darfur. De Nederlandse militairen maken deel uit van de militaire bijdragen van de Europese Unie tegen de problemen in Darfur. De uitzending begint medio april en duurt één jaar.

Darfur is een regio in het westen van Soedan, ten oosten van Tsjaad. In 2003 kwam er een gewelddadige opstand tegen het Soedanese bewind in Khartoem. De regering zou Arabische groepen bevoordelen ten opzichte van de Afrikaanse bevolking.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft vrijdag een hulpmissie voor vluchtelingen uit Darfur moeten afgelasten wegens oplaaiend geweld. De UNHCR zou in het grensgebied tussen Tsjaad en Sudan ongeveer dertienduizend mensen uit Darfur van hulpgoederen voorzien, maar het gebied kon vrijdag niet worden bereikt omdat het er te gevaarlijk was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden