Verhagen bij debuut vijfde

Judoka toont veerkracht op EK

Op een debutante rustte tijdens de EK judo in Boedapest de last om de voor Nederland traditioneel zwakke openingsdag van lichtgewichten glans te geven. Een succesje van Sanne Verhagen zou niet eens onlogisch zijn geweest gezien de lange, succesvolle weg die de Brabantse in haar jeugd heeft afgelegd.

Jeroen Mooren (-60 kilogram), Birgit Ente (-52) en Jasper de Jong (-66) waren al ver voor het spel om de medailles weggevaagd. Verhagen bleek in de klasse -57 in de Laszlo Papp Sportarena over strijdlust en mentale veerkracht te beschikken.

Nadat haar in de kwartfinale met een door haar aangevochten straf de weg naar de eindstrijd was afgesneden, vocht ze zich via de herkansingen terug voor een duel om brons. Daarin moest ze het tegen de ervaren viervoudige Europese kampioene Telma Monteiro na gelijke stand op straffen afleggen.

Dat de 20-jarige judoka uit Best weinig ontzag heeft voor de gevestigde orde, had ze in haar tweede partij al getoond. Nadat ze haar eerste EK senioren met een zege op de Italiaanse Martina Lo Giudice had geopend, verraste ze de Roemeense Corina Caprioriu, tijdens de Olympische Spelen winnares van zilver.

Vervolgens stond ze in haar kwartfinale tegen de zes jaar oudere Russin Irena Zabludina, oud-wereldkampioene junioren van wie ze vorig jaar in de Wereldbeker van Sofia verloor. Een tweede sensatie hing in de lucht, toen de Nederlandse in de golden score met een schouderworp haar tegenstandster vloerde. Volgens de jury zondigde ze daarbij echter tegen een in het olympisch seizoen ingevoerde en dit jaar aangescherpte regel, waarbij niet alleen het vastpakken maar zelfs het grijpen naar een been is verboden.

Verhagen leek zich van geen kwaad bewust. De beweging naar het been van Zabludina had ze in haar val ongetwijfeld in een reflex gemaakt. Toch leek ze ermee haar tegenstandster richting haar rug te sturen.

Onthutst keek Verhagen hoe Zabludina als winnares werd aangewezen. Vervolgens bleef ze eenzaam achter op de tatami, die ze weigerde te verlaten. Bondscoach Marjolein van Unen noemde de straf twijfelachtig omdat geen opzet in het spel zou zijn. Het is een discussie die niet snel zal verstommen, daar coaches en judoka's merendeels fel zijn gekant tegen de regel die het judo aantrekkelijker zou moeten maken.

Verhagen was teleurgesteld, maar nuchter genoeg voor een relativerende opmerking: "Ik denk dat ik over een tijdje heel tevreden zal zijn met deze vijfde plaats." Dat relativerende vermogen hield haar na de tegenslag via de herkansingen in het toernooi, met uiteindelijk het verloren gevecht om brons.

Verhagen geldt al lang als talent dat in alle leeftijdsgroepen excelleerde. Als driejarige volgde zij haar broers naar judoclub Sandokan in Best. Aanvankelijk om toe te kijken, maar daarvoor was ze te onrustig. Bij haar eerste speelse technieken was ze zo klein, dat ze in de kleinste maat judopak verzoop.

Plezier maken is haar uitgangspunt: "Proberen dingen perfect te doen werkt niet, geniet gewoon van elke stap die je beter wordt". Op haar tiende verkaste Verhagen naar Sportschool Essink in Eindhoven. Daar is Mark Earle haar trainer, maar ook oud-topper Deborah Gravenstijn behoort tot haar begeleidingsteam.

In haar curriculum vitae staat op haar twaalfde al een eerste hoogtepunt gemarkeerd: goud op de Koningsspelen van 2005. Drie jaar later was ze Europees kampioen in de leeftijdscategorie -17. Via tweede plaatsen op de EK en WK junioren won zij vorig jaar zilver op de Europese kampioenschappen voor judoka's tot 23 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden