Verhaeren in dienst zwembond

Jacco Verhaeren treedt per 1 maart in dienst als technisch directeur vande zwembond KNZB.

Beide partijen hebben hierover mondeling een akkoord bereikt. "Er moetennog wat formaliteiten worden afgewikkeld, maar in principe zijn we er uit",lichtte ad-interimdirecteur Paul van den Heuvel van de KNZB toe.

De trainer van Pieter van den Hoogenband moet binnen de nieuwestructuur van het topzwemmen de twee nationale trainingscentra aansturendie de KNZB in Eindhoven en Amsterdam wil creëren. Ook zal hij stages enwedstrijdprogramma's gaan voorbereiden van de nationale selectie richtingmet name de Olympische Spelen van Peking in 2008.

De bond heeft zich bij het opmaken van een nieuwe structuur voor detopsport laten adviseren door Ad Roskam van sportkoepel NOC-NSF. Verhaerenzal zijn nieuwe functie combineren met zijn huidige werk als coach entechnisch directeur van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven. Hij zalworden bijgestaan door een begeleidingsteam met een programma-manager eneen teammanager.

"Ik krijg er een uitdaging bij", zei Verhaeren in een reactie. "Eenheleboel dingen die ik in Eindhoven doe zijn ook verweven met wat ik voorde KNZB ga doen. Er zit veel overlapping in. Ik zal het drukker krijgen,maar ik zie het vooral als win-winsituatie. Het is duidelijk dat ikbelangen in Eindhoven heb, maar ik ben integer en professioneel genoeg omdaar goed mee om te gaan."

Ook de bond heeft geen problemen met zijn dubbele functie. "Verhaerenis de beste trainer van Nederland. We kiezen voor kwaliteit. We willen toenaar één grote nationale selectie. Iedereen heeft tenslotte hetzelfdebelang en dat is de zwemmers zo goed mogelijk te laten presteren."

De nieuwe structuur bij de bond, waarvoor door sportkoepel NOC-NSF eenaanvullend budget van 250000 euro beschikbaar is gesteld, heeft vooralgevolgen voor Amsterdam. De ploegen Top Zwemmen Amsterdam en hetXLence-team van Marleen Veldhuis en coach Fedor Hes werken nu gescheidenin het Sloterpark.

Verhaeren zal daar op korte termijn een hoofdcoach aanstellen. "Desollicitaties hiervoor kunnen uit binnen- en buitenland komen. Alles ismogelijk. Het streven is rond augustus en september een hoofdtrainer voorAmsterdam te hebben", legde Verhaeren uit.

Binnen de nieuwe structuur van de KNZB is nog wel ruimte voor zwemmersom hun eigen weg te gaan. Inge Dekker, een van de talentvolle zwemsters,kan bijvoorbeeld in Dordrecht bij haar coach Dick Bergsma blijven trainen.Maar de bond streeft ernaar de toppers in de toekomst in Amsterdam ofEindhoven onder te brengen. "We willen daar de capaciteit, de kennis en hetgeld gaan bundelen. Iedereen kan daar alleen maar beter van worden", aldusVan den Heuvel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden