Column

Verhaal over een Viking die geen Viking is

null Beeld ANP
Beeld ANP

ANTAL CRIELAARD - Een Zweedse radiojournalist was er speciaal voor naar de schaatsbaan gekomen. Hij wilde dolgraag een interview met Koen Verweij, van wie hij had vernomen dat hij geboren was in Zweden. Nou ja, dat wist hij niet helemaal zeker. Het kon ook zo zijn dat zijn moeder er vandaan kwam. In ieder geval leek het hem een meer dan uitstekend idee om de blonde schaatser er eens over aan de tand te voelen. Mooi verhaal voor de Zweedse luisteraars.

Antal Crielaard

Het gezicht van de man betrekt snel als hij hoort dat zijn informatie niet helemaal klopt. Het is Verweij zelf die de man uit de droom helpt. Lachend verwijst hij het verhaal naar de prullenmand: klopt niets van. Verweij heeft weliswaar alle trekken van een ouderwetse Viking, maar zijn roots liggen in het Noord-Hollandse Alkmaar en nergens anders. Met zijn lange wapperende blonde haren, zou hij goed voor Zweed door kunnen gaan en waarschijnlijk is het verhaal ook op die manier ooit op internet verschenen.

Verweij werd door zijn vrienden standaard 'De Zweed' genoemd, of Viking. Die informatie verscheen uiteindelijk ook online, zelfs op zijn eigen pagina op Wikipedia was te lezen dat Verweij in Stockholm geboren is. En als iets een keer op internet heeft gestaan, wis je het niet zomaar uit.

Daar kwam ook Ireen Wüst deze week achter. Na haar gouden medaille op de 3000 meter wilde de verzamelde wereldpers van alles weten over haar privéleven. Ze zou, zo dachten veel buitenlandse kranten, de eerste openlijk lesbische sporter zijn met een gouden medaille. Dat Wüst alweer een jaar gelukkig is met een meneer was ze ontgaan.

De in Sotsji aanwezige perschefs van NOC-NSF hebben er de handen vol aan om ervoor te zorgen dat de Nederlandse sporters ook in het buitenland op de juiste manier in de kranten komen. Voor Verweij had dat niet per se gehoeven: het verhaal over zijn Zweedse achtergrond vindt hij stiekem wel een goede grap, waar hij graag mee koketteert.

Zo heeft hij op zijn onderbeen een tatoeage in het Zweeds. Met grote letters staat er dat hij zelf zijn grootste tegenstander is. Die tekst zorgde ervoor dat de Zweedse radiojournalist alsnog een fraaie story had. Vrolijk keerde hij na het interview terug naar het perscentrum. Had hij toch maar mooi een sappig verhaaltje opgehaald.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden