Verhaal in het hoofd

Kinderboekenweek van 5 tot 15 oktober. Verteltheater boven jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden, telefoon 071-12 86 58

Silvester bestaat drie jaar, het is de eerste boekwinkel voor kinderen in Leiden. Hoewel Leiden niet slecht is voorzien van boekwinkels, was er toch behoefte aan een winkel voor de jeugd. Het assortiment is er groter, de kennis is er gericht op jeugdboeken en er is de mogelijkheid om de boeken in te zien. Bovendien is er een speel/leeshoek die ook geschikt is voor de kleintjes.

De winkel bestaat uit een voor- en achtergedeelte en aanvankelijk vertelde Anne Brands (of een van de andere aan de winkel verbonden vertellers) haar verhalen in de achterkamer. Maar de winkel breidde uit en het werd steeds ingewikkelder om voor een voorstelling de boel te ontruimen en er stoelen te plaatsen. Vandaar dat de etage boven de winkel werd ingericht als theater, met ongeveer 35 stoelen.

Anne Brands volgde een vertelopleiding. “Bij een vrouw in Driebergen. Ik ontmoette haar tijdens een andere kunstzinnige opleiding en raakte in de ban van haar manier van vertellen.” Ze leerde er de verhalen kennen en vertellen. “Ze moeten in je hoofd gaan zitten als een herinnering. Een herinnering aan iets van lang geleden, met beelden die je kunt oproepen. Daardoor vergeet je ook nooit halverwege hoe het verhaal verder gaat.” Als ze vertelt, zorgt ze dat het theater en zijzelf er zo uitzien, dat het in de sfeer van het verhaal past. Er zijn avonden voor volwassenen en middagen voor kinderen. Peuters en kleuters krijgen een aparte voorstelling, die gemiddeld een half uur duurt. Langer kunnen ze zich niet goed concentreren, is gebleken. De andere voorstellingen zijn voor kinderen vanaf zes, zeven jaar. Een enkele keer komt het voor dat er een toeschouwer bij is die zich niet laat meeslepen. “Te onrustig”, vermoedt Anne Brands. “Met informatie overvoerd. Te vroeg afgesneden van de fantasiewereld, vanaf jonge leeftijd te intellectueel bezig geweest. Er zijn van die kinderen die op hun vierde voor alles al een verklaring hebben, niet meer gewoon kunnen geloven. Het ligt ook aan kant en klaar speelgoed waar geen verbeelding meer te pas komt, en natuurlijk veel televisie waarbij alles, ook de beelden, volledig is ingevuld.” Het volwassen publiek is bereid te luisteren naar het verhaal (in november staat het Finse epos 'Kalevala' op de agenda en een stuk uit de 'Odyssee' is in voorbereiding), maar heeft vaak een reserve, de houding van: ik zal eens zien of ik me laat meenemen. Door haar ervaring weet Anne Brands ze wel te boeien: “Ik roep bij mezelf dan een nog hogere concentratie op, nog sterkere beelden en dat heeft onmiddellijk effect. Het klinkt geheimzinnig, maar je merkt dat het werkt.” Voor kinderen worden er in november Chinese sprookjes vertelt, compleet met Chinese muziek.

't Voorkamertje, zoals het verteltheater heet, meldt via plaatselijke kranten en affiches wat er op de agenda staat. Het voorlezen uit boeken gebeurt tot nu toe vrij weinig. “Het zou leuk zijn, we hebben plannen om een keer in de week aan het eind van de middag een voorleesuurtje te gaan houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden