Vergunningen 'in orde' voor kolencentrales Maasvlakte

(TROUW)

De twee nieuwe elektriciteitscentrales op de Maasvlakte, van Eon en GDF Suez, mogen doorgaan met kolen stoken. Ze beschikken over geldige natuurvergunningen, oordeelt de Raad van State, die gisteren de bezwaren van milieuorganisaties tegen die vergunningen ongegrond heeft verklaard.

Greenpeace, Natuur & Milieu en Vereniging Verontruste Burgers van Voorne vinden de natuurmaatregelen die de energiebedrijven, ter compensatie van stikstofneerslag, willen uitvoeren in de duinen van Goeree tot Noordwijk, onvoldoende. Ook de rookgasreiniging op de Maasvlakte vinden ze ontoereikend. De organisaties procederen al acht jaar tegen de centrales en kwamen eerder met succes in beroep tegen de vergunningverlening.

Naar aanleiding van de laatste uitspraak van de Raad van State, in 2013, moest het provinciebestuur van Zuid-Holland nieuw onderzoek doen. De milieuorganisaties vinden de uitkomsten ontoereikend, maar de Raad van State is tevreden. Met onder meer maaien, begrazen, plaggen en verbeteren van de waterhuishouding worden er voldoende maatregelen genomen, vindt de hoogste bestuursrechter, om de kwaliteit van de natuur te beschermen. Daardoor biedt het onderzoek 'de vereiste zekerheid dat de extra stikstofneerslag afkomstig van de elektriciteitscentrales de Natura 2000-gebieden niet zal aantasten'.

De natuurorganisaties zijn 'zeer verbaasd' en spreken van een 'pyrrusoverwinning'. "Als het kabinet zijn eigen doel van 25 procent minder CO2 in 2020 wil halen, moeten deze kolencentrales alsnog dicht", zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden