Rechtszaak

Vergunning voor fusie tussen PostNL en Sandd is ongeldig, oordeelt rechtbank

Een postbezorger doet een contactloze bezorging in Haarlem. Beeld ANP
Een postbezorger doet een contactloze bezorging in Haarlem.Beeld ANP

De vergunning die de regering heeft verleend voor de fusie van postbedrijven PostNL en Sandd is ongeldig. Tot dat oordeel is de rechtbank van Rotterdam gekomen in een zaak die was aangespannen door twee postbedrijven tegen de fusie.

Door de fusie van PostNL en Sandd zou PostNL een monopoliepositie krijgen. Om die reden ging de marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) in september niet akkoord met de samenvoeging. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen.

De regering kwam daarop met een bijzondere regeling om de fusie toch door te laten gaan. PostNL en Sandd stelden dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Staatssecretaris Mona Keijzer van economische Zaken gaf hun daarin gelijk en maakte gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen.

Wel beperkte zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moest het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk. Maar bij het verlenen van die fusievergunning was de regering volgens de rechter niet zorgvuldig genoeg, zo bleek donderdag.

De beslissing van de rechtbank betekent niet dat de fusie van de baan is. Volgens PostNL is dat ook niet mogelijk omdat de integratie van Sandd al is afgerond. Op 1 februari ging het blauw van postbedrijf Sandd voorgoed over in het oranje van PostNL. Ook 4300 Sandd-medewerkers maakten de overstap. Lees hier een reportage uit het sorteercentrum in Amsterdam, waar ze er in januari al helemaal klaar voor waren. Tijdens de coronacrisis hebben bezorgers van PostNL het erg druk.

De rechtbank zelf had ook al gesteld dat het zeer moeilijk zou worden om de fusie terug te draaien. PostNL heeft er vertrouwen in dat het kabinet zorgvuldig zal handelen. Het bedrijf zegt de beslissing van Den Haag af te wachten. De zegsman weigert in te gaan op scenario’s over het eventueel wel moeten ontvlechten van de postbedrijven. “De consolidatie was essentieel voor de postvoorziening”, zo klinkt het.

Lees ook:

Franchiseondernemers lijken het kind van de rekening te worden van de PostNL-overname van Sandd

Vijf van de negen bezorgbedrijven die voor Sandd werken, moeten na de overname door PostNL waarschijnlijk de deuren sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden