Vergunning vereist voor vechtsportgala

amsterdam – - Organisatoren van vechtsportgala’s in Amsterdam moeten vanaf 6 april een evenementenvergunning hebben.

De gemeente kan dan met de wet Bibob in de hand foute ondernemers weren. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft dat gisteren besloten. De hoofdstad is de eerste gemeente die hiertoe besluit.

„Dit is een eerste stap om de verwevenheid van vechtsportgala’s met de georganiseerde misdaad te bestrijden”, zegt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Daartoe wordt de Algemene Plaatselijke Verordening gewijzigd.

Uit onderzoek van de politie Amsterdam-Amstelland blijkt dat er een vervlechting is tussen betrokkenen bij grote vechtsportgala’s en de georganiseerde misdaad. Dan gaat het volgens de gemeente om organisatoren, sponsoren, deelnemers en bezoekers.

De gala’s hebben geregeld in de hoofdstad plaats, vooral in de ArenA, Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal Amsterdam. Rond deze gala’s gaat veel geld om. Een plek aan één van de viptafels kan al gauw duizenden euro’s kosten.

In het collegebesluit staat ook dat een evenementenvergunning voor vechtsportgala’s maar een ’klein effect’ zal hebben. Bij deze vergunning kan namelijk alleen antecedentenonderzoek worden gedaan naar het ’levensgedrag’ van de organisator, en niet van mogelijke financiers, deelnemers en facilitators.

Maar deze stap is beslist nodig om de gala’s in de toekomst onder de wet Bibob te laten vallen. Met die wet kan worden onderzocht of een vergunningaanvrager criminele banden heeft. Zo ja, dan kan een vergunning worden ingetrokken of geweigerd. Op die manier kan een gemeente ’foute’ ondernemers weren.

De evenementenvergunning zal geen effect hebben op criminelen die een stroman als ’baas’ hebben geregistreerd. Die stromannen hebben meestal geen strafblad en komen feilloos door de screening. Diegene die werkelijk aan de touwtjes trekt, blijft dan buiten beeld.

Daarom pleit Amsterdam ervoor om die vechtsportgala’s onder de Bibob te brengen. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) heeft al eerder toegezegd dat hij dat idee ondersteunt en deze volgende stap in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit door zijn ambtenaren laat onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden