'Vergunning kolencentrales is onvoldoende onderbouwd'

De provincie Zuid-Holland moet nog eens goed kijken naar de natuurvergunningen die ze heeft verleend aan de kolencentrales in aanbouw op de Maasvlakte. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten. Het is al de tweede keer dat de hoogste bestuursrechter de milieuorganisaties met bezwaren tegen de kolencentrales in het gelijk stelt. De energiebedrijven hebben de vergunningen nodig voordat de centrales mogen draaien.

Greenpeace, Natuur en Milieu en omwonenden vrezen dat de stikstof die de centrales gaan uitstoten de nabijgelegen natuur zal schaden. Vlakbij de Maasvlakte liggen de natuurgebieden Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek. Die worden al belast door andere schadelijke uitstoot in het Rotterdamse havengebied. Provinciale staten dachten dat de schadelijke effecten van de centrales gecompenseerd konden worden met extra natuurmaatregelen.

Volgens de Raad van State kan de provincie echter onvoldoende aangeven welk effect de compensatie heeft. Bovendien is onduidelijk of de doelstellingen voor Natura-2000, de wettelijke bescherming van natuur, gehaald worden als de centrales er komen. Die natuurgebieden mogen niet verslechteren.

In mei 2011 werd Zuid-Holland ook al teruggefloten door de Raad van State. Ook toen moest de provincie de bezwaren van milieuorganisaties en omwonenden opnieuw wegen. In maart 2012 noemde de provincie die bezwaren ongegrond, omdat onderzoek had uitgewezen dat de milieumaatregelen wèl effect zouden hebben. Niet dus, zo besloot de Raad van State gisteren.

Bij de Eemshaven in de provincie Groningen speelt een soortgelijke zaak. Daar vrezen milieuorganisaties dat de kolencentrale die RWE/Essent aan het bouwen is, de Waddennatuur aantast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden