Vergunning Haaksbergen was gewoon een hamerstuk

Is de gemeente Haaksbergen onzorgvuldig geweest bij het verstrekken van een vergunning voor het evenement waarbij een monstertruck inreed op het publiek? Tweeënhalve week nadat drie toeschouwers om het leven kwamen buigt de gemeenteraad zich vanavond over het drama van zondag 28 september. Maar een antwoord op de hamvraag komt er nog niet. "Het is geen politieke bijeenkomst", zegt Gea Costeris-Wevers, fractievoorzitter van Leefbaar Haaksbergen.

Burgemeester Hans Gerritsen praat de raadsleden bij op basis van een voorlopig feitenoverzicht, waarover de fracties schriftelijk vragen hebben gesteld. Voor conclusies is het nog te vroeg. "Misschien stellen we een raadsonderzoek in", aldus Costeris. "Iedereen in Haaksbergen is erbij gebaat dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over wat er precies is gebeurd. Wij zijn in die eerste week al bedolven onder de telefoontjes. Maar er lopen nog twee onderzoeken, van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en daar hebben wij geen invloed op. Het is goed dat dat degelijk en zorgvuldig gebeurt. Daar kunnen wij lering uit trekken."

Uit het feitenrelaas, dat op de website van de gemeente staat, blijkt de vergunning laat en routinematig is afgegeven. De Stichting Sterevenementen Haaksbergen, die meerdere evenementen per jaar organiseert, diende pas op 18 september een vergunningaanvraag in. Die werd een week later verleend. In de vergunning staat dat het publiek bij de 'stunt' achter dranghekken moet blijven, die op tien meter afstand staan. Volgens ooggetuigen was de afstand op het parkeerterrein aan de Stationsstraat aanmerkelijk kleiner.

Tot 2012 kreeg de stichting jaarlijks een vergunning voor alle kermis- en marktactiviteiten die zij organiseerde. Pas vorig jaar werd voor het eerst een afzonderlijke vergunning verleend voor Auto-Motor Sportief. Daarin stond toen dat er geen publiek mocht staan in de rijrichtging van de stunt, voor het geval er iets mis zou gaan. Die bepaling ontbreekt in de vergunning van dit jaar.

Aan een autostuntshow die eind deze week op een ander terrein zou worden gehouden waren wel strengere veiligheidseisen gesteld, blijkt uit het feitenrelaas. Die show is direct na het ongeluk afgelast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden