'Vergroot problemen niet met boete op boete'

interview | Het is niet altijd 'eigen schuld, dikke bult'. De overheid moet dat inzien, zegt wethouder Arjan Vliegenthart.

HANNE OBBINK en REDACTIE BINNENLAND

Het systeem van hulp bij schulden moet niet verbeterd worden, zoals het kabinet wil, maar gekanteld. Dat zegt de Amsterdamse wethouder werk en inkomen Arjan Vliegenthart (SP). "Niet een beter motortje, maar een heel ander motortje", zo begint hij zijn betoog.

"Kijk, schuldhulp is dweilen met de kraan open en om die dicht te krijgen - wat nooit helemaal lukt - zijn goed armoedebeleid en voorlichting nodig. Maar de overheid moet ook naar zichzelf kijkt. Die is meer een sta-in-de-weg bij het aanpakken van schulden dan een partner.

"Door rücksichtslos achterstallige belastingen te innen of door boete op boete uit te delen, maakt ze de situatie van mensen met schulden alleen maar uitzichtlozer. Ik erger me daaraan. Dit moet veel grondiger worden aangepakt dan staatssecretaris Klijnsma nu doet. Er valt voor de schuldhulp van de gemeente niet tegenop te werken.

"Het kabinetsbeleid gaat er te veel van uit dat het hun eigen schuld is als mensen financiële problemen hebben. Dat was misschien vroeger waar, toen mensen meer kochten dan ze konden betalen. Maar tegenwoordig hebben schulden vaker te maken met stijgende vaste lasten of het verliezen van een baan of een echtscheiding. Het is niet 'eigen schuld, dikke bult'.

"Het is dus ook niet zo dat je mensen alleen maar hoeft te helpen de goede beslissingen te nemen om uit de schulden te komen, alleen maar 'in hun eigen kracht hoeft te zetten', zoals dat heet. Die hele eigenkrachtideologie is geweldig doorgeschoten, ook al omdat mensen die diep in de schulden zitten vaak niet meer goed nadenken. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen met zware schulden nemen vaak domme beslissingen. In die omstandigheden willen ze niet zelf kiezen, vanuit hun 'eigen kracht', tussen het betalen van de huur of de energierekening.

"Er is dus ander beleid nodig. In Amsterdam hebben we een proef gedaan: bij mensen met een huurachterstand hebben we een deel van de bijstandsuitkering ingehouden. In strijd met de privacy, in strijd met het uitgaan van eigen kracht? Onzin. Het gaat om een dak boven je hoofd en daarover willen mensen niet hoeven te kiezen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden