'Vergrijzing stopt werkloosheid niet'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op het Binnenhof in Den Haag. Beeld ANP
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op het Binnenhof in Den Haag.Beeld ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gelooft niet dat de vergrijzing van de beroepsbevolking zal leiden tot tekorten op de arbeidsmarkt. Door het verhogen van de pensioenleeftijd zullen er veel minder personeelstekorten optreden dan enkele jaren geleden nog werd gedacht. Bovendien verdwijnt veel werk door automatisering of doordat bedrijven activiteiten verplaatsen naar lagelonenlanden.

redactie

Asscher zei dat vandaag tijdens een speech in Amsterdam over de toekomst van de arbeidsmarkt. Hij verwacht dat de komende jaren niet alleen veel banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen verdwijnen, maar ook dat ook de werkgelegenheid van de middenklasse steeds meer onder druk komt te staan.

De PvdA-vicepremier denkt niet dat die ontwikkeling gestopt moet worden door alleen te kijken naar de hoogte van de lonen. Daardoor zou de inkomensongelijkheid nog verder toenemen en dat is niet wenselijk.

'Wegwerparbeid'
Wel wil de minister dat laagbetaalde werknemers goedkoper worden voor bedrijven, zonder te tornen aan de hoogte van het minimumloon. Dat zou bij de komende belastingherziening, die 'in de lucht hangt', geregeld moeten worden. Asscher wil daarvoor de mogelijkheden onderzoeken. Hij noemde geen specifieke maatregelen, maar wees als voorbeeld op de SPAK (specifieke afdrachtskorting), een regeling die tot 2005 bestond en die werkgevers kwijtschelding bood van sociale premies bij een salaris tot 115 procent van het minimumloon.

Naast het goedkoper maken van laagbetaalde arbeid pleitte Asscher ervoor mee te investeren in onderwijs en opleiding. Zo moet er een kwaliteitssprong in het middelbaar beroepsonderwijs komen. Ook wil hij 'de strijd aangaan met de parasieten van de arbeidsmarkt die wegwerparbeid faciliteren'. Asscher doelt op malafide uitzendbureaus en bedrijven die gebruik maken van schijnconstructies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden