Vergrijzing noopt tot 15000 extra verzorgingsplaatsen

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - Tot 2005 zijn 15 000 extra plaatsen nodig voor de 24-uurszorg in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Dit staat in een gisteren verschenen advies van het College voor Ziekenhuisvoorzieningen (CvZ), met de nieuwste vergrijzingscijfers als uitgangspunt.

Volgens het CvZ houdt het kabinet onvoldoende rekening met de vergrijzing. Terwijl het aantal 75-jarigen en ouder toeneemt, neemt het aantal plaatsen in voorzieningen voor ouderen af, waardoor problemen zullen ontstaan. Vooral in de verpleeghuizen maar ook in de dagverpleging en -verzorging is uitbreiding nodig.

Gisteren verscheen ook het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg (NVVz) naar de wachtlijsten. Volgens de onderzoekers overleed in 1995 ruim één op de zeven mensen die op een wachtlijst staan voor een plaats in een verpleeghuis, tijdens de wachtperiode; jaarlijks 4000 mensen.

De NVVz typeert één op de zes wachtenden als urgent of zeer urgent.

Ongeveer 40 procent van de wachtenden (in 1995 30 000 ouderen) woont thuis, 33 procent in een verzorgingshuis en 20 procent ligt in het ziekenhuis. Steeds minder mensen komen zo uit hun eigen woning in een verpleeghuis terecht. De wachttijd voor een bed voor een lichamelijke zieke ligt op vijf weken. Een demente oudere moet gemiddeld 14 weken wachten op opname.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden