Vergrijzing is een ware ramp voor Japan

De vergrijzing in Japan neemt rampzalige vormen aan. In 2060 is de bevolking gekrompen van de huidige 128 miljoen inwoners naar 87 miljoen, aldus het gezondheidsministerie deze week. Veertig procent zal dan 65+ zijn - nu is dat met 23 procent al het hoogste aantal ouderen ter wereld.

Trouw reisde naar Japan om de achtergronden van deze demografische ramp te onderzoeken. Vandaag de aftrap van een serie artikelen in de Verdieping.

Een belangrijke oorzaak van de krimp is dat Japanners moeite hebben met het aangaan van liefdevolle relaties. Pas sinds eind jaren zestig trouwden zij vaker uit liefde dan omdat ze gekoppeld werden. Tegelijk steeg het aantal ongehuwden, sinds 2006 krimpt de bevolking. "Het liefdeshuwelijk kon wel eens het einde van Japan betekenen", zegt therapeut Yoichi Hattori.

Japan is niet de ideale omgeving om te leren hoe je een liefdevolle relatie aangaat en onderhoudt. "Meegaandheid en harmonie zijn hier belangrijker dan je ware gevoelens uiten", zegt Hattori. Bovendien leven vrouwen en mannen opvallend gescheiden. Het gevolg is dat meisjes en jongens steeds meer moeite hebben contact te leggen. Jongens vluchten in technologie en (soms gewelddadige) strips, meisjes dromen van een rijke vent.

Er zijn verontrustende aantallen vrijgezellen. In 2010 had volgens de overheid een meerderheid van de ongehuwde mannen tussen 18 en 34 jaar, en de helft van de vrouwen in die categorie geen partner. Een kwart zoekt niet eens. Een ander fenomeen is dat een kwart van de 35- tot 39-jarigen nog nooit seks heeft gehad.

Al met al trouwen vrouwen steeds vaker later of niet. Omdat in Japan amper kinderen buiten het huwelijk geboren worden, betekent dat minder kinderen.

De oplossing is niet in zicht. Japanners die fulltime werken (dat betekent 50, 60, 70 uur), merken dat een relatie onderhouden of kind opvoeden moeizaam is. Voor de groeiende groep flexwerkers is het huwelijk financieel onbereikbaar geworden.

Politici, werkgevers en hoge ambtenaren zijn veelal oudere mannen, die met halfzachte maatregelen de jeugd niet aan de seks krijgen. Hattori: "Zij leven zelf vaak geïsoleerd van hun vrouw en kinderen. Ze zijn bang voor anderen en wantrouwig, niet in staat wezenlijk contact aan te gaan of besluiten te nemen. Net als het merendeel der Japanners."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden