Vergrijzing houdt huis in financiële sector

door Ekke Overbeek

De top van de financiële sector is grijs. En wordt alleen maar grijzer. Banken en verzekeraars moeten op zoek naar opvolgers voor hun managers, tot ver buiten de landsgrenzen, want in Nederland zijn ze niet te vinden.

Binnen vijf jaar gaat 40 procent van het management van Rabobank met pensioen. „Dan heb je het over directeuren van regiokantoren, maar ook over afdelingshoofden op het hoofdkantoor in Utrecht”, zegt een woordvoerder van de bank. Bij ABN Amro was het verloop in het senior-management het afgelopen jaar 10 procent; van de 600 leidinggevenden vertrokken er in een jaar tijd zo’n 60. Andere banken en verzekeraars noemen geen percentages, maar niet-officiële cijfers wijzen op een soortgelijke uittocht. „Bij bedrijven als Aegon en Delta Lloyd is het hele management over tien jaar met pensioen”, zegt een arbeidsmarktspecialist.

Veel bedrijven zijn nog niet doordrongen van de ernst van de situatie, legt Wim Davidse uit. Davidse is directeur stategische marketing bij uitzendbureau Vedior en doet onderzoek naar de vergrijzing. „Binnen de commerciële dienstverlening is 35 procent van de werknemers nu al ouder dan 45. Je kunt ervan uitgaan dat dit percentage in het topsegment van de financiële sector beduidend hoger ligt”, aldus Davidse. Uit de cijfers van Rabobank blijkt dat duidelijk. Tegenover een verloop van 40 procent van het management de komende vijf jaar, staat een gemiddelde van 7 procent in het hele bedrijf.

De financiële sector is kwetsbaar nu het aantal studenten daalt. „In de zakelijke dienstverlening werken veel hoogopgeleide mensen”, zegt Davidse. De Vedior-directeur bezoekt regelmatig bedrijven voor een ’wake up call’, om hen te wijzen op de komende problemen. „Eind maart had ik bij Aegon een heel interessante sessie. Ze werden ter plekke wakker.”

„Heel concreet zijn we nog niet bezig om toekomstige krapte op de arbeidsmarkt op te vangen”, bevestigt een woordvoerder van Aegon. Wel wordt er gewerkt aan een strategie: „ In de VS hebben ze beleggingsspecialisten genoeg. Dus waarom zou je dat onderdeel te zijner tijd nog in Nederland doen?”

Rabobank heeft al een strategie. De bank is begonnen met een grootschalige campagne om jong talent binnen te halen. „Bedrijven vissen in dezelfde vijver”, zegt een woordvoerder. „Maar wij staan op de lijst van meest geliefde werkgevers.”

Het dalende aantal afgestudeerden kijkt vooral naar de toppers in de financiële sector, bevestigt Santje Schaap van bemiddelingsbureau Laforce. „Minder bekende bedrijven met een wat stoffiger imago, zoals Delta Lloyd, worden daar als eerste de dupe van” , zegt Santje Schaap van het in Polen naar talent zoekende Laforce. Delta Lloyd geeft geen concrete cijfers over de vergrijzing in eigen gelederen. Wel maakt het bedrijf melding van een stijgend aantal vacatures. „We verwachten vooral problemen in het middensegment”, aldus een woordvoerder. Delta Lloyd vertrouwt op zijn trainees-programma. Ieder jaar worden tien afgestudeerden intern opgeleid voor een leidinggevende functie. „Tot nu toe hebben we altijd genoeg aanmeldingen gehad voor dit programma”, aldus de woordvoerder. Hoe de werving dit jaar verloopt wil het bedrijf niet zeggen. „Ze krijgen dit jaar veel minder aanmeldingen en hebben moeite om die tien plaatsen gevuld te krijgen”, zegt een arbeidsmarktspecialist die Delta Lloyd goed kent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden