Vergrijzing baart ministers zorgen

(Novum) - De toespraken bij de opening van het nieuwe jaar op scholen en universiteiten waren maandag tegelijkertijd onheilspellend en hoopvol van aard. Verschillende ministers waarschuwden voor de vergrijzing, verschuivingen op de arbeidsmarkt en de instabiliteit in de internationale politiek. Voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan sprak bij de Wageningen Universiteit over de wereldwijde voedselproblematiek.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA), die het academische jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam opende, ging uitgebreid in op de situatie op de arbeidsmarkt. Hij zei dat Nederland aan de vooravond staat van een 'fundamentele omslag die zijn weerga niet kent'. Een krimpende beroepsbevolking en een stijgend aantal arbeidsplaatsen vraagt om een nieuw arbeidsethos, zei de premier.

Het moet afgelopen zijn met de leeftijdsdiscriminatie, bepleitte Balkenende. Hij riep werkgevers op om 50-plussers meer kansen te geven. Ook waarschuwde hij voor een loon-prijsspiraal, wat ten koste kan gaan van de concurrentiepositie van Nederland.

Balkenende typeerde Nederland als een markant land met grote mogelijkheden, maar ook als een land dat werkende mensen tekortkomt. "We moeten durven doorpakken."

Ook de toespraak van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) stond in het teken van de verschuivingen op de arbeidsmarkt. "De economie en het bedrijfsleven hebben doeners nodig!", zei hij in de Rotterdamse Laurenskerk bij de opening van het schooljaar van het roc Zadkine. Volgens Bos speelt het beroepsonderwijs een cruciale rol in de Nederlandse economie. "Hier worden mensen opgeleid die de ruggengraat vormen van onze samenleving. Doeners, vernieuwers, ondernemers."

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ging bij de opening van het academische jaar op de Universiteit Twente in op het belang van innovatie en ondernemingszin in de zorg. Ook in zijn toespraak vormden demografische ontwikkelingen een belangrijk aspect. De toenemende vergrijzing leidt ertoe dat de vraag naar zorg groeit. Tegelijkertijd ontstaat er een gebrek aan personeel. Innovatie moet ervoor zorgen dat de zorg beheersbaar en betaalbaar blijft, betoogde Klink.

Meer internationaal van aard was het verhaal dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) afstak bij de opening van het academische jaar van de Universiteit Leiden. Hij zei dat investeringen in de defensiecapaciteit cruciaal zijn als Europa een rol van betekenis wil blijven spelen op het wereldtoneel. Naast internationale samenwerking is meer geld uitgeven aan militaire capaciteiten essentieel, zei de bewindsman. "Politieke macht is niet geloofwaardig als deze niet geruggensteund wordt door militaire macht."

Europese defensie is volgens Verhagen niet louter een NAVO-aangelegenheid, Europa moet ook werken aan een eigen veiligheidsbeleid. Als Europa niet investeert in militaire macht, verliest de NAVO voor de Verenigde Staten aan relevantie, zegt Verhagen. "Europa zal ook zelf iets te bieden moeten hebben, wil er echt sprake kunnen zijn van een richtinggevende, heilzame trans-Atlantische relatie."

Kofi Annan sprak in Wageningen over de voedselproblematiek. Hij ging uitvoerig in op de voedselcrisis in Afrika en riep op tot een 'Groene Afrikaanse Revolutie' waarbij boeren van het continent gesteund worden en het milieu gespaard blijft. Hij noemt dat een van de belangrijkste uitdagingen waar de wereld in de 21e eeuw voor staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden