Vergrijsd ANC kiest voor Ramaphosa

Cyril Ramaphosa maakt foto's van journalisten op het ANC-congres. Beeld AFP
Cyril Ramaphosa maakt foto's van journalisten op het ANC-congres.Beeld AFP

Cyril Ramaphosa, de nieuwe ANC-leider, moet het wantrouwen in de partij en de politiek overwinnen.

Niels Posthumus

Cyril Ramaphosa is de nieuwe leider van het ANC. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een ANC-conferentie in Johannesburg. De 65-jarige Ramaphosa volgt Jacob Zuma op, die aftreedt als partijleider. De algemene verwachting is dat hij ergens volgend jaar Zuma zal vragen ook af te treden als president van het land, al zijn er pas in 2019 verkiezingen.

Zuma is namelijk zeer impopulair en wordt veelvuldig beschuldigd van corruptie. Ramaphosa zal actie tegen hem moeten ondernemen om het positieve momentum dat zijn verkiezing als partijleider brengt in het land, vast te kunnen houden. Zelfs al voor de bekendmaking sorteerden de financiële markten voor op zijn overwinning. Zo werd de Zuid-Afrikaanse munt de afgelopen week fors meer waard ten opzicht van de dollar, puur op basis van de lichte favorietenrol die Ramaphosa in de media kreeg toegedicht en zijn belofte om samenwerking met het bedrijfsleven te zoeken en overheidscorruptie te gaan bestrijden.

Corruptie

Toch zal dat laatste nog niet makkelijk worden. Binnen de nieuwgekozen ANC-top zitten ook een aantal corrupte vrienden van Zuma. Ramaphosa zal met hen moeten samenwerken, of hij dat nu wil of niet, en hen op veel punten tegemoet moeten komen om een verlamming van de partij te voorkomen.

Over dit soort zaken denkt Manani Hlongwane (28) echter niet zoveel na, bekent ze lachend. Zij hangt met vier vriendinnen in comfortabele zitzakken op het dakterras van een hip restaurant in Johannesburg. De vijf genieten van het begin van hun zomervakantie. “Ik heb de ANC-conferentie niet echt gevolgd”, geeft Hlongwane toe. “Ik zag er vandaag wel iets over voorbijkomen op sociale media, maar veel interesseert het me niet.”

Wel is ze verheugd dat Zuma vertrekt. “Ja, natuurlijk. Wie niet?” Haar vriendinnen knikken. Maar wie er voor hem in de plaats komt, maakt hen weinig uit, corrupt zijn de topmensen binnen het ANC volgens hen toch allemaal.

Jongeren

Ramaphosa zal als ANC-leider de komende jaren hard moeten strijden om het wantrouwen te overwinnen. Vooral jongeren in de steden hebben zich afgekeerd van de regeringspartij, soms van de hele politiek. “Wie zo’n ANC-verkiezing ook wint, de gaten in onze wegen blijven toch”, legt Hlongwane uit. “Dus blijf ik ook nu gewoon mijn autobanden verzekeren.”

Wil Ramaphosa het ANC nieuw elan geven en meer jongeren aanspreken, dan doet hij er goed aan een verjongingskuur te initiëren. De partijtop is oud, net als hijzelf. Nkosazana Dlamini-Zuma, zijn belangrijkste uitdager in de strijd om het partijleiderschap, is 68. De nieuwgekozen vicepresident van de partij, David Mabuza, is 57. De nieuwe partijvoorzitter Gwede Mantashe is 62 en zelfs de leider van de ANC Jeugdliga, Collen Maine, wordt volgend jaar 38.

Die vergrijzing toont hoe sterk het ANC aan het verleden hangt. Wie geen anti­-apartheidsactivist was, telt nauwelijks mee in de partij. Maar Zuid-Afrikaanse jongeren van in de twintig hebben de apartheid nooit bewust meegemaakt. Zij hebben andere, hedendaagse zorgen, waarvoor zij aandacht willen, van jongere politici. Problemen zoals gaten in de weg.

Lees ook: Zuid-Afrika is bijna verlost van zijn impopulaire, veelvuldig van corruptie beschuldigde president

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden