Vergoeding in zaak-Probo Koala

Olieconcern Trafigura acht zich niet schuldig aan de dump van giftig afval in Ivoorkust in 2006, maar komt wel met schadevergoeding.

Van onze redactie economie

Het olieconcern Trafigura heeft dit weekeinde met het Britse advocatenkantoor Leigh Day een schikking getroffen voor 31.000 Ivorianen die zich hebben gemeld als slachtoffer van een illegale gifdump in 2006. Het materiaal werd destijds aangevoerd in de havenstad Abidjan door het schip de Probo Koala, dat afkomstig was uit Amsterdam.

De overeenkomst – per persoon is iets meer dan 1000 euro beschikbaar – is via Trafigura, dat het hoofdkantoor in Amsterdam heeft, naar buiten gebracht in een volgens de oliehandelaar gezamenlijke verklaring. Volgens Trafigura is het met de schikking van alle blaam gezuiverd. In het licht van al het door twintig experts aangeleverde bewijs is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen de gifdump in Abidjan en de gezondheidsproblemen van de slachtoffers.

Het bedrijf zegt in de verklaring dat het de illegale dump van het scheepsafval door het lokale bedrijf Compagnie Tommy betreurt, maar dat het afval geen andere symptomen heeft kunnen veroorzaken dan benauwdheid en verschijnselen die horen bij een griep.

Als onderdeel van de deal zal Leigh Day een aantal beschuldigingen herroepen die in het verleden zijn geuit. Dit weekeinde was niemand van Leigh Day beschikbaar voor commentaar op de overeenkomst. Ook op de site van het kantoor werd niet over de schikking gerept. Volgens bronnen is advocaat Martin Day in Ivoorkust om met de gedupeerden te overleggen. Zij moeten nog akkoord gaan met de schikking. Day zal moeten uitleggen dat niet de geëiste 5000 tot 6000 euro wordt uitgekeerd

Het totale schadebedrag voor Trafigura komt met de schikking op 180 miljoen euro. In 2007 werd voor 150 miljoen euro al een schikking met de Ivoriaanse regering getroffen. Daarmee werd ook voorkomen dat topman Claude Dauphin strafrechtelijk vervolgd zou worden.

In alle schikkingen tot nu toe ontkent Trafigura dat er fouten zijn gemaakt. Wel zijn er aanwijzingen dat de al aanwezige stortplaatsen in en om Abidjan voor gezondheidsproblemen hebben gezorgd.

Greenpeace is het daarmee oneens. Door de Probo Koala met giftig afval naar Abidjan te dirigeren, aanvaardde het bedrijf het risico dat er ongelukken konden gebeuren. Abidjan heeft geen goede afvalverwerkers en internationale regelgeving verbiedt het vervoer van chemisch afval naar ontwikkelingslanden.

Greenpeace blijft erbij dat de top van de onderneming vervolgd moet worden. Bij het hof in Den Haag is vorige week een klacht over niet-vervolging ingediend. „Met geld kun je geen gerechtigheid kopen”, aldus Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden