Vergoeding immateriële schade meestal niet hoog

De Nederlandse rechter gaat doorgaans terughoudend om met het toekennen van een immateriële schadevergoeding, ook wel smartegeld genoemd. In het buitenland, vooral in Amerika, worden zeer hoge smartegeldbedragen uitgekeerd. In Nederland gaat het vaak om de gevolgen van medische fouten of trauma's veroorzaakt door een verkeersongeval. De rechter maakt in zijn beoordeling doorgaans een duidelijk onderscheid tussen de materiële schade (bijvoorbeeld de medische kosten), inkomstenderving en de uiteindelijke geestelijke schade.


Het is moeilijk die laatste in geld uit te drukken. Daarom wordt meestal gekeken naar vergelijkbare zaken uit het verleden. In de Groningse aardbevingszaak is dat ingewikkeld omdat deze uniek is. De hoogte van de immateriële schadevergoeding is meestal beperkt, zo blijkt uit het door de ANWB uitgegeven Smartegeldboek. Er is eerder sprake van enkele duizenden euro's dan van tonnen of miljoenen.

Ongeval 1

Als gevolg van een verkeersongeval heeft een vrouw een whiplash opgelopen. Daardoor is zij ongeschikt geworden voor het werk in haar eigen kinderkledingwinkel die zij net was gestart. Zij heeft, in haar woorden, 'haar droom moeten opgeven'. De rechtbank ziet dit als aantasting van haar persoon en oordeelt dat een immateriële schadevergoeding van 6012 euro op zijn plaats is.

Ongeval 2

Een politieman raakte met zijn motor, zijn vrouw zat achterop, betrokken bij een verkeersongeval dat werd veroorzaakt doordat een fietsster hem geen voorrang verleende. Vanwege de periode van ruim drie maanden arbeidsongeschiktheid en omdat hij zich langere tijd onder behandeling heeft moeten stellen, kent de rechter 2506 euro toe.

Medische fout

Een mantelzorgster is thuis van de trap gevallen, op haar hoofd terecht gekomen, in het ziekenhuis opgenomen, waar op een CT-scan een bloeding in de hersenen werd vastgesteld. Ondanks haar verslechterende situatie is te lang gewacht met het waarschuwen van een neuroloog. Zij is daardoor halfzijdige verlamd en rolstoelafhankelijk. De rechter kent voor de psychische schade een vergoeding toe van een 68.917 euro.

Lastiggevallen

Een vrouw wordt een half jaar lang lastiggevallen door haar ex-vriend. Ze heeft haar telefoonnummer veranderd, maar hij bleef via de mail contact zoeken en heeft wel 5664 e-mails naar haar gestuurd waarin hij haar dreigt met onder andere verkrachting en brandstichting. Door de duur, de frequentie, hardnekkigheid en intensiteit waarmee hij haar lastigviel heeft hij een forse inbreuk gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer. Schadevergoeding: 2756 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden