Vergoeding aan gehandicapte student verschilt fors per gemeente

null Beeld anp
Beeld anp

Studenten met een beperking kregen tot 2015 een vaste toeslag. Nu gemeenten erover gaan, lopen de bedragen flink uiteen.

Voor studenten met een handicap of een chronische ziekte maakt het veel uit in welke stad ze wonen. Van de ene gemeente krijgen ze een veel hogere bijdrage in hun levensonderhoud dan van de andere. De studietoeslag loopt uiteen van een paar tientjes per maand tot meer dan 300 euro. Zo kan het gebeuren dat twee gehandicapte studenten in dezelfde klas uiteenlopende bedragen ontvangen, omdat ze in verschillende gemeenten wonen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond. Vandaag vragen ze de Vereniging Nederlandse Gemeenten om een minimumbedrag van 282 euro per maand voor studenten met een functiebeperking.

Te ingewikkeld, te onbekend

De gedachte achter de studietoeslag van gemeenten is dat studenten met een handicap of ziekte extra geld nodig hebben, omdat zij door hun beperking niet, of minder dan gezonde studenten, kunnen werken naast hun opleiding.

“We hopen gemeenten te doen inzien dat er een probleem is”, zegt Joyce van der Wegen van de LSVb. Niet alleen verschilt het bedrag per gemeente, de twee jongerenorganisaties vinden ook de aanvraagprocedures veel te ingewikkeld en de mogelijkheid om een studietoeslag aan te vragen te onbekend.

Begin december bleek uit cijfers van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid dat minder dan een kwart van de studenten en scholieren met een arbeidsbeperking weet dat de studietoelage van gemeenten bestaat. Mag je van hogeropgeleide jongeren niet wat meer eigen initiatief verwachten? “Natuurlijk komt het ook aan op eigen verantwoordelijkheid”, antwoordt Van der Wegen. “Maar voor iemand die chronisch vermoeid is, kost het al veel extra energie om überhaupt colleges te volgen. De verschillen tussen gemeenten zorgen voor ongelijkheid tussen studenten.”

Drie op de tien

Die ongelijkheid is ontstaan in 2015, toen gemeenten met invoering van de Participatiewet verantwoordelijk werden voor volwassenen die om wat voor reden dan ook ondersteuning nodig hebben bij werk of leren. Sindsdien krijgen meerderjarigen die een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgen geen vast bedrag meer van uitkeringsinstantie UWV, maar moeten ze aankloppen bij de gemeente waar ze wonen.

Voor 2015 kregen studenten met een functiebeperking tot een kwart van het minimumjeugdloon. Dat was, afhankelijk van de leeftijd, minstens 170 euro per maand. Veel gemeenten geven nu minder. De 282 euro die de LSVb en CNV Jongeren voorstellen is een kwart van het gemiddelde minimumjeugdloon voor jongeren tussen 18 en 22.

Volgens cijfers van Handicap+Studie, dat het hoger onderwijs adviseert over studeren met een beperking, heeft drie op de tien studenten een functiebeperking. Die varieert van zware migraine of een depressie tot ernstige reuma of blindheid. Een op de tien studenten zegt last te hebben van zijn beperking. Voor het mbo zijn geen cijfers beschikbaar.

In oktober bleek uit een rapport van het Centrum Hoger Onderwijsinformatie dat gehandicapte studenten zich nogal eens verloren voelen, met name op grote hogescholen, vaak omdat de begeleiding tekortschiet.

Lees ook:
Een hbo-studente zag zich genoodzaakt te stoppen met haar opleiding. Reden: onbegrip voor haar handicap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden