'Vergoed mindfulness alleen bij zware depressies'

Mindfulness, de nieuwe hit onder psychologen, moet alleen worden vergoed bij patiënten met herhaalde ernstige depressies. Dat staat in een rapport van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), de adviseur van het kabinet als het gaat om het basispakket in de zorg.

Mindfulness is een uit het Boeddhisme afkomstige aanpak die stilstaan in het 'hier en nu' propageert. De aandachtstherapie wordt door steeds meer behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg ingezet. Niet alleen bij depressies, ook bij angstproblemen, chronische pijnklachten, persoonlijkheidsstoornissen en zelfs bij verslaving. Om hoeveel patiënten het op dit moment gaat is onduidelijk, omdat mindfulness vaak onder een andere noemer wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Het CvZ liet een inventarisatie maken van onderzoeken naar de effectiviteit van mindfulness bij al deze stoornissen. Daaruit komt naar voren dat de therapievorm MBCT (een combinatie van mindfulness en cognitieve gedragstherapie) duidelijk effect heeft bij mensen die al minstens drie keer een ernstige depressie hebben doorgemaakt en op het moment van behandeling niet depressief zijn. Deze behandeling moet volgens het college worden vergoed.

Voor de werking bij andere psychische klachten is nog onvoldoende overtuigend bewijs. Soms zijn er wel aanwijzingen dat mindfulness werkt - bij sommige angstklachten - maar is het bewijs nog te dun. Zorgverzekeraars kunnen deze therapievormen wel opnemen in het aanvullend pakket. Minister Schippers beslist uiteindelijk of ze het advies overneemt.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden