Vergissing niet langer direct beschouwd als bedrog

Er komen nieuwe regels voor boetes die uitkeringsinstanties opleggen aan mensen met een uitkering. Er wordt in het vervolg rekening gehouden met de ernst van de overtreding en met de vraag of zij per ongeluk de voorschriften negeren of de boel bewust flessen. Ook wordt het mogelijk om een fout te bestraffen met alleen een waarschuwing. Daarvoor heeft minister Lodewijk Asscher van sociale zaken een aanpassing van de Fraudewet naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Fraudewet ging in op 1 januari 2013 en werd nog gemaakt door de voorganger van Asscher. De plicht van uitkeringsontvangers om de uitkeringsorganisatie, zoals het UWV, de SVB of de gemeente, op de hoogte te houden van belangrijke wijzigingen in de werk- of leefsituatie neemt een belangrijke plaats in. Als zij daarbij een fout maakten, moesten zij het bedrag dat zij te veel hadden gekregen terugbetalen plus een boete van vaak honderden euro's.

De Centrale Raad van Beroep vond de boete disproportioneel. De Nationale Ombudsman schreef een rapport waarin stond dat het bij de boetes in 70 procent van de gevallen ging om mensen die zich gewoon hadden vergist. Sindsdien hebben uitkeringsinstanties de regels al versoepeld op verzoek van Asscher. De minister regelt dat nu formeel.

Als de wet is aangenomen wordt de hoogte van de boetes opnieuw bepaald en worden de criteria vastgesteld op grond waarvan een waarschuwing kan worden gegeven. Asscher tekent aan dat misbruik van uitkeringen nog steeds wordt bestreden; echte fraude wordt aangepakt en geld dat ten onrechte is ontvangen moet worden terugbetaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden