Vergezochte doch smakelijke combinaties

De dancewereld is een lappendeken. Om een zo compleet mogelijke afspiegeling te zijn, van de meest obscure niche tot grote DJ's als Hardwell en Afrojack, kan ADE niet zonder de kennis, het netwerk en het enthousiasme van al die verschillende lapjes. Daarom mag iedereen met een goed idee en een café de zwart-gele ADE-vlag voeren. De term 'café' wordt daarbij breed geïnterpreteerd: een museum voldoet ook.

Zo draait de Amerikaanse house-dj Maceo Plex komende vrijdag vier uur lang in de fietstunnel van het Rijksmuseum. Het idee is dat hij zich laat inspireren door geluidsopnamen uit de museumcollectie. Of dat iets interessants oplevert is de vraag, maar voor de media-aandacht bleek het een gouden zet. Bijna ieder nieuwsmedium besteedde aandacht aan dit programmaonderdeel. Dat dezelfde Maceo Plex een dag eerder op een regulier feestje draait, was enkel op muziekblogs te lezen.

Het Van Gogh Museum strikte Armin van Buuren voor een multimediatour. Hij koppelde zijn muziek aan elf schilderijen van de meester en licht zijn keuzes mondeling toe. Je mag er ongezien niet over oordelen, maar het komt wat geforceerd over. Dat zien we vaak bij aan de vergadertafel bedachte cross-overs. Vaste waarde daarbij is de poging een brug te slaan tussen dance en klassiek. In de praktijk zie je meestal een orkest en dj op hun eigen eilandjes hun ding doen, dat terwijl de grens tussen beide genres vooral denkbeeldig is. William Orbit bewees in de jaren negentig met onder meer een bewerking van Samuel Barbers Adagio dat wat er in het concertgebouw gebeurt grote raakvlakken heeft met dancefeesten.

Wat te denken van pianist Nils Frahm of producer Nicolas Jaar? Maken zij dance? Is het klassiek? Zeg het maar. Het is zeer de vraag of die symbiose ontstaat als het Metropole Orkest zijn bekende sausjes over de muziek van de Duitse dj Hendrik Schwarz giet op het openingsconcert, morgenavond in de Melkweg. Dezelfde avond en een dag later probeert de Dutch National Opera in samenwerking met diverse namen uit de dancewereld iets soortgelijks in Noorderlicht.

De grootste subcategorie binnen het hokje 'overig' is trouwens eten & dance. In Radion is er vanaf zeven uur 's ochtends de Breakfast Club. Het idee: uitgebreid ontbijten en dan de caloriën eraf dansen. Ook de Antwerpse chef-kok Nick Bril springt op de foodwagon. Hij opent een pop-uprestaurant met gerechten gebaseerd op de lievelingskostjes van bekende dj's. Volgens Bril heel logisch: ze reizen de hele wereld rond en hebben daarom een breed palet aan smaken ontwikkeld.

Dat brengt ons bij de afdeling humor. Het Comedy Café organiseert een avond met de beste grappen over de dancescene, met de nodige dj's voor de muzikale omlijsting. Kan hilarisch worden, maar voor wie echt wil lachen is de techno-interpretatie van Genesis in het Bijbels Museum misschien een beter idee. "De aarde was woest en ledig, net als de dansvloer in een ondergrondse club."

Voor wie echt wil lachen is de techno-interpretatie van Genesis in het Bijbels Museum misschien een idee

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden