Vergeving voor verketterde renner

AMSTERDAM - De wielerwereld is niet van klokkenluiders gediend, en dus is Jesus Manzano inmiddels tot persona non grata verklaard. Alhoewel, er is één ploeg die hem vergeving voor zijn zonden heeft geschonken. Manzano fietst voortaan voor Amore e Vita, een door het Vaticaan gesponsorde ploeg die verspreiding van katholieke waarden als hoogste doel heeft.

John Graat

Manzano werd vorig jaar ontslagen bij het Spaanse Kelme omdat hij tijdens de Ronde van Spanje op zijn hotelkamer was betrapt met een vrouw. Uit wraak vertelde hij vorige week in de Spaanse sportkrant AS in vijf delen uitvoerig over de dopingpraktijken in het peloton en bij zijn voormalige werkgever in het bijzonder. Manzano zei dat hij door de prestatiedruk en door doktoren gedwongen werd dope te gebruiken.

Bij Amore e Vita, uitkomend in de derde profdivisie, hebben ze een andere filosofie. Het team is in 1989 opgezet om vooral het roomse gedachtegoed uit te dragen. Het Vaticaan is vanaf het eerste moment geldschieter. Jaarlijks worden de renners in Rome gezegend door paus Johannes Paulus II. Terwijl Amore e Vita (Liefde en Leven) zich voorheen vooral profileerde als een antiabortusproject beroept de leiding zich tegenwoordig op het onbevlekte imago in een vervuilde wielerwereld.

Teammanager Ivano Fanini pleit voor een nieuwe ethiek. Zijn ploeg staat voor 'cleane, pure sport' en 'leidt het grote gevecht tegen doping'. Toen in 1999 drie renners van Amore e Vita een te hoge hematocrietwaarde in het bloed hadden, wat duidde op epogebruik, werden ze zonder pardon op straat gezet.

Bij elk nieuwe schandaal roept Fanini om bezinning. Dat deed hij ook begin vorig jaar na de plotselinge dood van Denis Zanette. De Italiaanse renner was in elkaar gezakt tijdens een tandartsbezoek. Fanini legde meteen een link met de doping in Italië. Tot woede van UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

Knarsetandend zal Verbruggen de nieuwste actie van Amore e Vita begroeten. Volgens de UCI heeft Manzano de wielersport ernstig beschadigd. De Spanjaard wordt in het peloton nu verketterd. Hij zou zijn verhaal hebben aangedikt uit rancune en om het geld - naar verluidt kreeg hij er 300 000 euro voor. Niettemin gaf hij een overtuigend beeld. Lang is de lijst van producten die hij wel eens gebruikte. Het ging onder andere om groeihormonen, anabole steroïden, kunstmatige hemoglobine (eigenlijk bedoeld voor dieren), actovegin (kalfsbloed), epo en prozac.

Naar aanleiding van de uitspraken van Manzano zijn in het Spaanse parlement al vragen gesteld. De Hoge Raad voor de Sport is een onderzoek begonnen, net als de Spaanse bond. Directeur Jean-Marie Leblanc van de Tour heeft al aangegeven dat Kelme niet welkom is. Overigens mag de Franse Cofidis-ploeg, die onlangs ook in opspraak kwam, in juli wel starten.

Amore e Vita heeft Manzano niet voor de resultaten aangetrokken. Als hij maar clean fietst. De manager wil hem 'toegewijd' zien trainen en fietsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden