Vergeten worden mag nu van Google

Topman Larry Page wil meewerken na uitspraak Europees Hof

DORIEN PELS EN MAAIKE VELDMAN

Wie er op staat dat privé-informatie voorgoed verwijderd wordt uit Googles zoekresultaten, kan hiervoor sinds gisteren een standaardformulier invullen en aan het bedrijf mailen. Het is Googles prompte reactie op de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat 'het recht om vergeten te worden' ook geldt voor de zoekmachine. Enkele vragen en antwoorden over deze mijlpaal in de privacydiscussie.

1 Hoe voelt het voor het Amerikaanse Google om door Europa op het matje te zijn geroepen?

Dat is best moeilijk voor ze. Google-oprichter Larry Page waarschuwt in de Financial Times dat deze wetgeving "totalitaire regimes die op zoek zijn naar manieren om communicatie aan banden te leggen, in de kaart speelt". Want, zegt Page, niet alle regimes zijn zo progressief als die in Europa. Google heeft zich altijd verzet tegen deze wet. Het argument: een zoekmachine is een doorgeefluik en gaat niet over de inhoud. De links komen boven op basis van algoritmen. Maar vooral legt de uitspraak van het hof een cultuurverschil bloot. Amerikanen zijn wars van overheidsingrijpen en zouden zo'n van bovenaf opgelegde regel niet accepteren. Page wil vaker de oceaan over steken en mee discussieren, zegt hij. Page: "We willen proberen om Europees te denken."

2 Aan wat voor soort verzoeken is Google bereid te voldoen?

'Een paar duizend' verzoeken kwamen al binnen bij Google voor het verwijderen van links sinds de uitspraak van het hof. Volgens Page gaat Google velen teleurstellen. Links naar kinderporno verwijderde Google al. Publieke figuren en politici moeten, vindt Page, er maar aan wennen dat geruchten niet altijd kloppen. Voor gewone burgers zal Google de lat iets lager leggen. Maar informatie over 'slecht loodgieterswerk, veroordelingen voor fraude en mislukte operaties' blijven staan, 'in het publiek belang'. Overigens kunnen mensen altijd nog naar de rechter stappen als ze het niet eens zijn met de beslissing van Google.

3 Voor wie de blootfoto's uit zijn jeugd hinderen bij sollicitaties: Hoe dien je een verzoek in?

Op de website van Google staat een standaardformulier. Google vraagt om uit te leggen waarom de aanvrager vindt dat de resultaten 'verouderd/irrelevant of anderszins ongepast zijn'. Daarnaast wil Google een kopie van het identiteitsbewijs om te voorkomen dat er mensen misbruik van maken. Google, dat natuurlijk al veel langer dit soort verzoeken ontvangt, zegt regelmatig te maken te hebben grappenmakers, of met mensen die anderen willen schaden, bijvoorbeeld.

4 Wat vinden experts hiervan?

Floris Kreiken van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vindt het vooral problematisch dat nu Google moet gaan beoordelen welke links schadelijk zijn. Hij zou liever zien dat dat wordt uitbesteed aan een onafhankelijke instantie. Zeer lovenswaardig noemt Kreiken de grote namen die Google bereid heeft gevonden mee te denken over privacy, waaronder rapporteur bij de Verenigde Naties Frank la Rue. "Een stap in de goede richting", zo ziet ook internetdeskundige Sander Duivestein het formulier. "Tegenwoordig kan verzamelde data een profiel van je vormen wat je zelf misschien helemaal niet wil, of waarvan jij je in ieder geval niet bewust bent. Ik ken nu genoeg mensen die zich niet op internet meer durven te begeven, of bewust geen Facebook nemen. Toch moeten er wel restricties blijven, je moet niet de werkelijkheid kunnen veranderen." Internetjurist Wouter Dammers denkt dat Google mensen niet mag verplichten om een kopie van het paspoort te sturen. "Daar staan bijzondere persoonsgegevens op, zoals het burgerservicenummer. Dat mag ook een autoverhuur bedrijf niet zomaar vragen."

undefined

Wat vinden de bloggers?

'De firma Google is wel de laatste aan wie ik een kopie van mijn id-kaart zou sturen', shrijft Smackthepony. Wesdijk reageert: 'De volgende stap is de archieven van kranten verbieden.' Zwartoog vraagt zich af: 'Wanneer is iets onwenselijk, en wie bepaalt dat? Jij bent het niet met mijn mening eens, dus ik zie graag jouw reactie verwijderd worden?' Rofa vindt dat er zoveel mogelijk online moet blijven: 'Voor bepaalde zaken moet je toch blij zijn dat het internet waarschuwt. De tijd van de achterkamertjes is nu eenmaal voorbij.' Grappenmaker Matty schreef bij een foto van Bill Gates en ex-president Bush: 'Hoi ik ben Bill Gates, ik heb president Bush omgekocht en 40 miljoen dollar aan zijn verkiezingen bij gedragen, kan het plaatje van mij en Bush uit Google gehaald worden?'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden