Vergeten stukje bos geclaimd voor het nieuwe Liberland

'Buurland' Kroatië werkt niet mee

De Kroatische politiecontrole is grondig en resoluut. Wie een bezoek wil brengen aan Liberland mag dat doen, maar hij zal lopen, de volle tien kilometer. Bovendien moet je er voor het donker weer weg zijn en vlaggen achterlaten is uit den boze.

Het drassige stukje bos aan de Donau, in het grensgebied tussen Servië en Kroatië, is de afgelopen week inzet geworden van een fanatiek spel: richt je eigen land op.

Liberland begon met de Tsjechische libertijnse politicus Vit Jedlicka. Hij ontdekte een gaatje op de grens, die hier verre van duidelijk is. Servië en Kroatië twisten hier en daar om lapjes grond, maar er is ook zeven vierkante kilometer aan de Kroatische oever die ogenschijnlijk door geen van beide wordt geclaimd.

"Terra Nullius!", riep Jedlicka, de juridische term voor niemandsland. En voor niemandsland geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Jedlicka verklaarde zich tot president van een onafhankelijke staat: Liberland.

Heel wat mensen vóór Jedlicka namen een dergelijke hobby serieus. Zo runde de Britse oud-majoor Roy Bates tot zijn dood in 2012 een oud platform in de Noordzee als het 'Prinsdom Sealand'. En al is het wat langer geleden, heel wat huidige feitelijke staten zijn ooit op dezelfde manier begonnen.

Wat Liberland bijzonder maakt onder de aspirantstaten is de massale interesse voor naturalisatie. Het is bedolven onder aanvragen voor staatsburgerschap; Jedlicka claimt inmiddels meer dan 160.000 stuks. Het land heeft al virtuele ministeries, voetbalclubs en een horecagelegenheid, vaak haastig opgericht op Facebook.

Veel mensen zien het ongetwijfeld als een prachtige grap. Anderen lijken echt gedreven om een libertijnse staat te helpen opbouwen. Heel wat deelnemers aan de discussie klagen over staatsbemoeienis met hun leven en zien uit naar de minimalistische overheid die Liberland belooft.

Maar dat grondgebied is een probleem. Liberland laat beelden circuleren van enthousiastelingen rond een vlag op het terrein. Maar in Liberland is er niemand te bekennen. Geen Liberlanders, geen vlag. Volgens de 'president' was de vlag gestolen en waren zijn aanhangers 'tijdelijk weg'.

Aanwezigheid ter plaatse is cruciaal voor de claim van Jedlicka. Temidden van alle discussie over wat een staat precies is, is er brede consensus over een paar kenmerken, zoals een grondgebied en een permanente bevolking op dat grondgebied.

En dat is waar 'buurland' Kroatië bepaald niet meewerkt. De feitelijke controle over het lapje grond dat Liberland zou moeten zijn, ligt al jarenlang bij de Kroaten. Die laten bezoekers toe, maar lijken niet van plan permanente bewoning toe te staan.

Jedlicka is voornemens zich deze week op het terrein te vestigen. Dan zal blijken of Liberland echt voet aan de grond krijgt of dat de aanhangers worden opgenomen in de familie der virtuele volkeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden