Vergeten Ilo van belang voor handelend Nederland

De International Labour Organisation (Ilo) raakt in de vergetelheid in Nederland. Met het oog op globalisering willen de sociale partners het imago van de Ilo opkrikken.

Het was vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius (FNV) die vorig jaar tijdens een congres van de International Labour Organisation (Ilo) voorstelde om het werk van de Ilo onder de aandacht te brengen in Nederland. Want de internationale arbeidersclub begint in de vergetelheid te raken.

Nu steeds meer Nederlandse ondernemingen een vestiging opzetten in een opkomende economie, waar arbeidsomstandigheden te wensen overlaten, is de Ilo voor Nederland van belang, zegt Jongerius. Daarom organiseerde het ministerie van sociale zaken gisteren een conferentie over de zogenoemde ’Decent Work Agenda’ van de Ilo met minister Donner , de sociale partners en directeur-generaal Juan Somavia van de Ilo.

De ’Decent Work Agenda’ is een nieuwe benaming voor het werk dat de Ilo al jaren doet: werknemers in alle delen van de wereld sociale bescherming bieden. Het bestrijden van kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en het bevorderen van vakbondsvrijheid zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. „Met de Decent Work Agenda”, zegt Somavia, „willen wij ons werk beter afstemmen op soortgelijke VN-programma’s.” Die afstemming is nodig. Want andere internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Oeso (de club voor industrielanden) dreigen het primaat van de Ilo, vooral op het gebied van sociale zekerheid, over te nemen, zegt Gijsbert Vonk. Hij is hoogleraar sociaal zekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vonk is van mening dat de Ilo juist op het gebied van sociale zekerheid een voortrekkersrol heeft. De laatste jaren echter heeft de internationale arbeidersorganisatie moeite om verdragen bij ontwikkelingslanden onder de aandacht te brengen, laat staan te laten ratificeren.

Nederland heeft maar liefst tachtig van de 190 Ilo-verdragen geratificeerd. Toch is er ook in het Nederlandse parlement weinig aandacht voor de Ilo. Soms worden de verdragen zelfs als vervelend ervaren, zo zeggen parlementariërs, omdat ze andere wetten in de weg zitten.

Met het oog op het rapport dat de Sociaal Economische Raad (Ser) binnenkort uitbrengt over de gevolgen van globalisering voor Nederland, is het volgens de sociale partners belangrijk dat het werk van de Ilo bekendheid krijgt.

Jongerius: „De Ilo kan een positieve rol spelen in het proces van globalisering. Nederlandse bedrijven die in het buitenland opereren slaan nogal eens de plank mis. Het aangaan van de dialoog met werknemers gebeurt te weinig.”

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes denkt daar anders over: „Nederlandse bedrijven in het buitenland passen alle veiligheidsnormen toe.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden