Vergelijking stadion met kerk is onzin

"Het gevoel in een stadion is niet anders dan dat in een kerk", stelt Ruud Stokvis (Letter&Geest, 14 juni). Nu was ik ooit een frequent kerkganger en dus ervaringsdeskundige; ik zoek vergeefs naar de geponeerde overeenkomsten tussen een kerkdienst en bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Met name mis ik in de kerkdienst het element 'wedstrijd'. In een stadion worden wedstrijden opgevoerd; twee teams betwisten elkaar de overwinning en het publiek leeft hartstochtelijk mee, gunt natuurlijk - dat is het mooie ideaal - de beste te winnen maar een zekere partijdigheid valt niet te ontkennen. Bij zo'n wedstrijd als Nederland-Spanje kun je de score bijhouden alleen al aan volume en tonaliteit van het gejuich.

De terminologie van met name van de teamsporten is vaak die van oorlog: er zijn aanvallers en verdedigers, er zijn verpletterende nederlagen en triomfale overwinningen. Een weinig hysterisch blad als Trouw kopte zaterdag 'Oranje verrast vriend en vijand', en gaat verder met te vermelden dat Spanje werd 'vernederd', hun team 'aan flarden' gescheurd, dat Oranje blijk geeft 'de vuisten te kunnen ballen' en dat Van Gaal zijn spelers oproept tot de 'fysieke strijd'. Dat dit wedstrijdkarakter in een kerkdienst totaal ontbreekt lijkt mij voldoende reden om de gelijkstelling te ontkrachten.

Goed, er is ook in de kerk een vijand te verslaan: de wereld, de duivel, de zonde, maar daarin zijn de kerkgangers eensgezind; aanhangers van deze vijandige categorieën ontbreken. Er zijn verschillende kerkgenootschappen en er is in dit kader verketterd en bestreden, maar dit wordt in de kerkdienst niet geactualiseerd. In de kerkdienst zijn de aanwezigen één volk, verenigd rond God in hun midden. Er heerst daarom rust in een kerk, eensgezindheid, enthousisasme in de beste gevallen, maar geen rivaliteit.

Komt/kwam Stokvis wel eens in een kerk? In een stadion is rivaliteit de zin van de bijeenkomst; op het veld, en daardoor ook op de tribunes. Soms moeten de toeschouwers zelfs fysiek uit elkaar worden gehouden, anders komen er ongelukken van. Politie moet overuren maken, burgemeesters hebben zorgen. Sport zou verbroederen maar er is met name bij voetbal weinig van te zien. Er is voor een socioloog ongetwijfeld veel interessants te zeggen over de relatie tussen sport en religie maar dat 'het gevoel in een stadion niets anders is dan dat in een kerk' lijkt mij onzinnig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden